Kezdőlap » Karrier » Miért érdemes nyelveket tanulni?

Miért érdemes nyelveket tanulni?

Ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy – tartja a mondás. De igaz lehet ez? Miért érdemes nekiállni a nyelvtanulásnak? Nyelvet tanulni nagy vállalkozás és nagy felelősség, hiszen ebbe nem érdemes úgy belefogni, hogy az ember nem kötelezi el magát száz százalékig. Egy nyelvet nem lehet csak félig, nem lehet csak egy kicsit tanulni. Ha az ember jó nyelvérzékkel rendelkezik, egyszerűbb dolga van. Van, akire csak úgy ragad egy új nyelv, és nagy kedvét is leli a nyelvtanulásban, míg másoknak azért is vért kell izzadni és rengeteg energiát kell belefektetni, hogy alapszinten néhány lényeges kifejezést megtanuljanak. Ha új nyelv tanulásának állunk neki, mindenképpen elkötelezettnek és kitartónak kell lennünk, hiszen sokszor fogunk akadályokba ütközni, a magyar nyelv olyan, hogy semmilyen másik nyelvhez nem hasonlítható sem a szókincs, sem a nyelvtan tekintetében, így ez nem fog minket segíteni az út során.

Ha beszélünk legalább egy idegen nyelven, úgy érezhetjük, hogy a világ kinyílt számunkra. Elmehetünk külföldre, elindulhatunk világot látni, hiszen csak lesz ott valaki, akivel meg tudjuk értetni magunkat, és ez egyfajta magabiztosságot is ad. Ezen felül a mai fiatalok számára már elvárás az, hogy legalább egy nyelven legyen nyelvvizsgájuk, a diploma megszerzésének is feltétele a bizonyítvány megléte.
Mégis sajnos kevés helyen tanítanak jól nyelveket, és sajnos kevés emberben is van meg a hajlandóság arra, hogy tökéletesítse nyelvtudását a papír megszerzése után – mert sajnos az, hogy valaki rendelkezik államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvánnyal, nem jelenti azt automatikusan, hogy az illető meg is tud szólalni még egy-két év múlva is az adott nyelven.

A nyelveknél tehát rendkívül fontos az is, hogy a tudásunkat időről időre leporoljuk, hiszen a befektetett munka később a feledés homályába veszhet. Ha beszélünk más nyelveken, akkor sokkal jobban tudunk tájékozódni az interneten is és a világban is, valamint munkalehetőségeinket is jelentősen javítja például egy multinacionális vállalatnál, ahol elvárt vagy előnyt jelenthet a beszédkészség egy másik nyelven. A mai, globalizált, egyre inkább nemzetközi világban igenis szükség van arra, hogy képesek legyünk megértetni magunkat külföldi emberekkel, és ezáltal saját életünket is egyszerűbbé tegyük, illetve külföldi turisták, vendégek életét is megkönnyítsük, segítve ezzel Magyarország pozitív megítélését a világban.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fiatal munkavállaló

Diákok tízezrei járnak nyáron dolgozni, valamilyen diákmunka program, vagy iskolaszövetkezet keretein belül. Vannak, akik csak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük