Kezdőlap » Növények » Miért érdemes „Ments meg”-programból vásárolni?

Miért érdemes „Ments meg”-programból vásárolni?

A nagyobb áruházak kertészeti osztályán gyakran külön „Ments meg” feliratú polcra pakolják a kevésbé szép, kicsit lottyadt és emiatt leárazott növényeket.
Ide általában két típusú növény szokott kerülni. Az egyik a tartási hibák miatt kókadásnak, rosszabb esetben pusztulásnak indult növény. A nagy üzletek, de még a kertészetek sem képesek sajnos az egyes fajták egyedi tartási igényeit biztosítani. A tipikus körülmények ilyen helyeken a kb. 18-20 fokos hőmérséklet, gyakran huzatos hely, napfény helyett pedig neonlámpák fénye. Az ellátásuk még a legjobb helyeken is ki szokott merülni a puszta öntözéssel, ezért még azok a növények sem húzzák túl sokáig, amelyek egyébként kedvelik, vagy legalább elviselik ezeket a körülményeket, hiszen a tápanyagok pótlásáról, tápoldatozásról, szükség szerinti átültetésről nem gondoskodnak.
Ha tehát kókadt növényt látunk a „Ments meg” polcokon, nem kell elkeseredni, ha hazavisszük és a kedvében járunk, rendszerint rendbe jön. Amit érdemes megfigyelni: lágyszárúaknál, hogy van-e hajtás, például ha új levélkéket látunk jönni a tőlevélrózsa közepén vagy földalatti rizómából, megnyugodhatunk, mindegy hogy a növény széle már pusztulóban van. Azokat a leveleket egyszerűen levágjuk.
Fás szárúak esetében még akkor is lehet remény, ha már az összes levelüket ledobálták és kopaszon állnak. Ha körömmel kicsit megkaparjuk a törzsüket, águkat és alatta zöld héjat látunk, akkor a növény teste még él, a megfelelő körülmények biztosítása esetén újra kihajthat. Gyakran előfordulhat citrusfélékkel például.
A másik ok, amiatt a leértékelt polcra kerülnek növények egyszerűen az, hogy levirágzottak és így már nem olyan vonzóak a vásárlóknak. Ez nagyon gyakran előfordul orchideákkal, kaktuszokkal például. Ilyenkor maximum annyi a lutri, hogy milyen színű, típusú virágot hoz a következő szezonban. De ennyi meglepetés igazán belefér…

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért épp teával oltsuk a szomjunkat?

A tudósok felfigyeltek arra, hogy a teaszertartást gyakorló japán nők milyen magas életkort érnek el. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük