Kezdőlap » Látnivalók » Miért érdemes ellátogatni a havannai Elnöki palotába?

Miért érdemes ellátogatni a havannai Elnöki palotába?

A havannai elnöki palota Pazar esküvői tortára emlékeztető fehér épület, amelyet 1913 és 1920 között építettek. Káprázatos belső terének díszítéséről a New York-i Tiffany gondoskodott. Az épületnek Kuba számos elnöke volt már lakója Mario Garcia Menocaltól Fulgencio Batistáig. Utóbbi 1957-ben itt túlélt egy gyilkossági kísérletet, amelyet Fidel Castro forradalmár gerillaharcosai követtek el ellene.

Az 1959. évi forradalmat követően a palota Museo de la Revolución néven működött tovább. Kiállítási anyagában a forradalom történetét, majd egészségügyi és oktatásügyi vívmányait, illetve az angolai háborút illusztráló fényképek, fegyverek, dokumentumok, véráztatta ruhadarabok és emléktárgyak szerepelnek. Az itt őrzött relikviák a kubai átlagemberek akkori életkörülményeit is érzékeltetik: a kultikus tárgyak egyike Ernesto „Che” Guevara fekete baszk sapkája.

A múzeum egy része az El Rincon de los Cretinos („Kretének sarka”), amely az „ellenségek”, például a CIA által elkövetett „bűncselekményeket” illusztrálja többek között karikatúrák és propagandaanyagok segítségével. A létesítmény egy részét a kubaiaknak a spanyolok ellen folytatott függetlenségi háborújának szentelték.

Az épület előtt a Granma Memorial nevet viselő üvegvitrinben a Granma replikáját láthatjuk (ez a Castro és Guevara által használt cirkáló kabinja), valamint nyolcvanegyet a forradalmi vadászrepülőgépek közül, amelyek 1956-ban Mexikóból érkeztek Kubába, hogy megdöntsék Batista uralmát. Az Elnöki palota méltán Kuba egyik szimbóluma.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük