Kezdőlap » Házépítés » Miért érdemes a családi házunk tetejére zöld tetőt csináltatni?

Miért érdemes a családi házunk tetejére zöld tetőt csináltatni?

Mindenképp elmondhatjuk, hogy napjainkban már szinte általános követelménnyé vált az, hogy minden olyan kihasználatlan területen, legyen az akár a családi házunk teteje, valamilyen zöld teret alakítsunk ki, ahol pihenni tudunk. Ez egyáltalán nem rossz ötlet, és így a telek kihasználtsága is valóban jobb lesz, habár elsőre talán furcsán hangozhat az ötlet, hogy a családi házunk tetején zöldövezetet alakítsunk ki. Azonban talán nem is gondolnánk, mégis sokat növekszik ettől a viszonylag kis beruházástól az ingatlanunk, azaz családi házunk értéke is.

Gondoljunk csak bele, azonban amellett, hogy a családi házunk tetejére zöld tetőt telepítünk, élőlények millióinak adunk életteret. Megemlíthetjük ezek között a pozsgásokat, a vadvirágokat, a fűféléket, és persze az apró bogarakat, lepkéket és még a madarakat is, hiszen hogyha adódik egy újabb kis zöld felület, ők máris megpróbálják kialakítani a számukra lényeges feltételeket. Ez azért jó elsősorban, mert hogyha a családi házunk tetejére ilyen zöld területet telepítünk, akkor a természetnek egy új életteret adunk ahelyett, hogy csupasz, és élettelen területet hagynánk a házunk tetején. Ez persze egy tökéletesen megfelelő indok arra, hogy miért érdemes beruházni egy zöld tetőre. A másik indok az, hogy a növények azon folyamataik során, amiket a növény életfolyamatai között említhetünk meg, megkötik a széndioxidot, és ezzel együtt felszabadítják az oxigént, vagyis párologtatnak is. Így, mindenképp olyan folyamatok játszódnak le az ültető közegben, amelyek a klímának nagyon is jót tesznek. Ezek a folyamatok persze nemcsak a többi élőlény számára teremtenek egy jobb élőhelyet, hanem a többi élőlény számára is kedvező mikrokörnyezetet teremtenek, hiszen a zöld tető segítségével kiegyenlítődik a hőmérséklet és magasabb lesz a pára is, valamint alacsony a portartalom. Az alacsony hőingadozás mindenképp kedvezően hat a családi házunkra, vagyis magára az épületre is, hiszen megnövekedik a szervezet élettartama akkor, hogyha kisebb igénybevételnek tesszük ki az alacsonyabb hőmozgások következtében. Azonban az épület belső klímáját is javítják az úgynevezett kertészeti felépítmények is, hiszen télen jobban hőt szigetelnek, vagyis javítják az épület hőszigetelő képességét, nyáron pedig éppen amiatt, mert sokat párologtatnak, javítják az épület hőleadását is, vagyis kellemesebb klímát biztosítanak, és le is hűtik a családi ház épületszerkezetét.

Mindenképp érdemes még ezeken kívül egy harmadik indokot is megemlíteni annak érdekében, hogy miért csináltassunk zöld tetőt családi házunk tetejére. Azokkal a tetőkkel szemben, amelyek hagyományosak, és csupaszok, a zöld tetők sokkal több segítséget nyújtanak a csapadékkal szembeni szigetelésben is, hiszen egyfajta többletvédelmet adnak. Szintén ellátják a házunkat a mechanikai sérülésekkel szemben is, valamint mivel az egész családi házunk teteje egy takart szerkezetté válik, megvédjük a családi házunk tetejét a káros napsugárzástól is, és még számos mástól.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Családi ház koszorú elkészítése és tetőtéri falazás

A családi házunk építésének ez már a sokadik lépése, hiszen azután, hogy előkészítettünk mindent, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük