Kezdőlap » Látnivalók » Miért érdekes St. Pierre?

Miért érdekes St. Pierre?

A Karib-térségi Martinique sziget St. Pierre városa a XX. század legsúlyosabb vulkánkitörésének helyszíne volt. A város a francia gyarmatbirodalom előretolt bástyájaként virágzott fel, elsősorban a sziget cukornádültetvényeinek profitjából. A védett öbölben kiépített St. Pierre-t némi túlzással „a Nyugat- indiai-szigetek Párizsa”-ként emlegették, mivel elegáns házai, fákkal szegélyezett terei, szökőkútjai, színháza, katedrálisa mind-mind magán viseli a francia kultúra hatásának nyomait, jóllehet lakosságának jelentős hányadát rabszolgák leszármazottai alkották.

St. Pierre mindössze 7 kilométerre volt a Mount Pelée nevű, aktív tűzhányótól. Az 1792. és 1851. évi kitörések nem okoztak jelentős károkat, és ez alátámasztotta azt a közvélekedést, hogy a vulkán közelsége nem jelent veszélyt a lakosságra nézve. Amikor 1902 áprilisában egy kitöréssorozat – az ezzel együtt járó vulkáni hamu és por – nyugtalanságot keltett, a hatóságok állították vissza a közrendet. A vulkánhoz közeli falvak lakóinak azt tanácsolták, hogy költözzenek be a városba, amelyet biztos, hogy nem fog elérni a lávafolyam. A kitörést azok élték túl, akik fejvesztve menekültek május első hetében, amikor az erupció egyre erősödött.

1902. május 8-án, a Mennybemenetel napján reggel nyolc órakor a vulkán valósággal szétrobbant. Ez a forró gázból és vulkanikus kőzettörmelékből álló, hatalmas felhő mintegy 500 km/h sebességgel száguldott St. Pierre felé. A város lakossága néhány percen belül szörnyethalt, miközben az épületek közül csak néhány rongálódott meg. Napjainkban St. Pierre egy álmos kisváros, amely mindmáig magán viseli a katasztrófa ütötte sebeket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Károlyi Alajos palotája

Budapesten, a VIII. kerületben található a Károlyi-palota (Pollack Mihály tér 10.). A palotát a nyitrai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük