Kezdőlap » Házépítés » Miért építsünk passzív családi házat

Miért építsünk passzív családi házat

Egyre inkább elterjedt az olyan épületek, családi házak építése világszerte, amelyekre a csökkentett energiafelhasználás a jellemző. Az ilyen épületeket nem csak sokan tervezik, de szerencsére egyre többen lakhatnak is ilyen családi házakban. A családi passzívházakat az alapján sorolhatjuk be különböző kategóriákba, hogy mennyi energiát takarítanak meg. Ez alapján elmondhatjuk, hogy vannak olyan energia besorolású épületek, amelyek csak kis energiát használnak fel, például családi házak, azonban a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre inkább elterjedtek az olyan épületek is, amelyek plusz energiát generálnak. Mindenképp érdemes megemlíteni a családi passzívházak jellemzői között azt, hogy nemcsak kellemes klímával rendelkeznek, hanem jóval nagyobb a hanggátlásuk is, mint például egy átlagos családi háznak, így akár a legsűrűbben lakott, nyüzsgő város szívébe is felépíthetjük a családi házunkat, amennyiben passzívház, ezért városi környezetben is képes zajmentes, kellemes életteret biztosítani.

Hogyha éppen építkezés előtt állunk, akkor mindenképp gondolkodjunk el azon, hogy milyen jellegű házat építünk fel. Nem is kell annyira sorolni az indokokat, hiszen egyértelmű, hogy aki környezetbarát, az passzív családi házat épít, és környezettudatos is egyben. Ezt azért mondhatjuk ki ilyen egyértelműen, mert passzívháznak azt az épületet mondhatjuk, amely attól eltekintve, hogy alapvetően környezetbarát, és korszerű anyagokból épül fel, alacsony az energiaigénye, felhasznál minden megújuló energiaforrást, amit csak tud, és ezáltal csökkenti a környezetbe kerülő szennyező anyagok kibocsájtását is. Hogyha ennél egyszerűbben szeretnénk meghatározni, akkor egyértelműen kijelenthetjük, hogy passzív az a családi ház, amely az átlagos energiafelhasználásnak csak a húsz százalékát igényli. Ezt a nagyszerű tulajdonságát köszönheti elsősorban annak, hogy a benne található határoló szerkezetek nagyon jó hőtechnikai tulajdonságokkal rendelkeznek, és ami ezen kívül szükséges, azt pedig képes minimális energiafelhasználással biztosítani.

Egy passzív családi ház felépítésének a költsége körülbelül tíz százalékkal több, mint egy átlagos családi házé, azonban egyértelmű, hogy ezek a plusz költségek megtérülnek, már az épület belakásától kezdve, mivel az épület fenntartási, és üzemeltetési költsége nyolcvan százalékkal kevesebb, mint bármely más technológiával épült családi házé. Azok a szerencsések, akik passzív családi házban laknak, négyzetméterenként tekintve megközelítőleg 350 forint energiaköltséggel számolhatnak, ami tízszer kevesebb, mint az átlagos, régebben épült családi házak lakónak ilyen összege.

Szintén nem utolsó szempont, hogy azok, akik passzív családi házban laknak, akár teljes mértékben függetlenné válhatnak a fosszilis energiaforrásoktól, köszönhetően természetesen az épület nagymértékű energiatakarékosságának, és a bioenergia felhasználásának. Egyébként is egyre inkább növekedő érdeklődés tapasztalható világszerte a passzív családi házak iránt, ami nemcsak azt jelenti, hogy egyre többen építkeznek, és ilyen típusú „zöld” házat építenek, hanem azt is, hogy szakemberek is tapasztalatot cserélnek, és összevetik a tudományos eredményeket annak érdekében, hogy minél hatékonyabban tudjanak energiatakarékosabb házakat építeni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Polisztirol tetőelem a családi házaknál

Az úgynevezett ProKoncept, vagy más néven polisztirol tetőelem alkalmazása azt teszi lehetővé, hogy miután elkészítettük …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük