Kezdőlap » Fitnesz » Miért egészséges az úszás?

Miért egészséges az úszás?

Az úszás az egyik legegészségesebb sportágnak számít. Ráadásul a víz ellenállásával szemben kifejtett erőfeszítés rendkívül hatásossá teszi az edzést: óránként akár 500-650 kalóriát is elégethetünk az úszással.

Az úszás nemcsak a karcsú, esztétikusan izmos alak elérésében segít, hanem ízületkímélő hatása miatt is ideális választás. A vízben mindössze hetedannyi a súlyunk, mint a szárazföldön. Könnyűnek érezzük magunkat, ízületeinket kevésbé terheli a saját testsúlyunk. Éppen emiatt, az úszás azok számára is megfelelő választás, akik jelentős mértékű elhízással küszködnek, és a hagyományos mozgásformák (például futás) során túlságosan nagy terhelés nehezedne ízületeikre. Szintén optimális választás az úszás azok számára, akik hátfájásoktól, vagy artózisban szenvednek.

Az úszás során szinte minden izomcsoportunkat megmozgatjuk, ezáltal az egész testünket egyenletesen erősíthetjük. A kar mozgása oldja a nyak, és váll izmainak feszüléseit, melyek gyakran fejfájáshoz vezetnek. A víz enyhén masszírozó hatást fejt ki a bőrre, ami ellazítja a szervezetünket. Hátproblémák esetén a hátúszás kifejezetten ajánlott. Az úszás serkenti a szív, és a keringési rendszer működését. Kímélő módon edzi a szívizmot. A vénák is erősödnek az úszás által, mivel a láb mozgása serkenti a vérellátást.

A víz közelsége miatt az úszás nemcsak fizikailag van ránk jó hatással: a legtöbben jó hangulatban szállunk ki az úszómedencéből. A víz pozitívan hat az emberi pszichére, és boldogsághormonokat szabadít fel az agyban.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor és mennyit kell inni, ha edzünk?

Ha az edzést dehidratált állapotban kezdjük, akkor a teljesítményünk csökkenni fog. Fontos, hogy megelőzzük ezt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük