Kezdőlap » Karácsony » Miért december 25-e karácsony napja a keresztény vallásban?

Miért december 25-e karácsony napja a keresztény vallásban?

A karácsony különleges varázzsal rendelkezik. December 25-én, az egész világon összegyűlnek a keresztény emberek, hogy Jézus születése napját megünnepeljék.
Karácsonyi liturgiák, vidám és jókedvű dalok, fényes, díszes papírba csomagolt ajándékok, gyertyagyújtás, meghittség és finoman elkészített ünnepi ételek jellemzik. Honnan származik ez a tradíció, ünnepi szokás? Hogy jön Jézus születésnapja a karácsonyhoz?
Tulajdonképpen sehogy. Nincs rá bizonyíték, hogy ezen a napon született volna, valószínűbb inkább, hogy a napfordulóhoz köthető a Nap ünnepe. December 21-e a legrövidebb nap az évben, három napon át azonos hosszúságú, majd december 25-én kezdi el ismét hosszabban járni az utat az égen.

Régebbi korok feljegyzései is a Nap tiszteletét, a napistent ünnepelték (Egyiptomban a Napisten Osiris, Szíriában Adonis született ezen a napon, a rómaiak „legyőzhetetlen nap” ünnepét tartották ekkor). Talán a pogányság ellen, vagy az éppen akkoriban megtért pogányokért, vagy velük együtt alakult ki a Nap ünnep, a megszokott fa-állítás, és díszítés, a bőséges ételek, hogy a megszokott dolgok megmaradjanak ünnepnek. Mivel számuk hirtelen emelkedett, és sokan voltak, valószínű, hogy a Napünnep alakult át a keresztény vallásban karácsony ünnepévé.
Érdekes azonban, hogy Jézus neve minduntalan felmerül, összefonódik a karácsonnyal. Talán a Mikulás szerepe hasonló Jézuséhoz, hiszen mindkettő „örök” az emberek gondolataiban. Esetleg az ajándékozás, mint jutalom tehette a kereszténység egyik szimbólumává. Jézust fehér hajúnak nevezik, akárcsak a Mikulást, és mindkettő köthető az északi sarkhoz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük