Kezdőlap » Látnivalók » Miért csodás a Nemzeti Palota?

Miért csodás a Nemzeti Palota?

A Nemzeti Palota Mexikóváros Plaza de la Constitución nevű terén áll, amely a moszkvai Vörös tér után a világ második legnagyobb köztere. A köznyelvben csak El Zócalónak (jelentése: “a bázis”) nevezett tér már az aztékok korában is a város központja volt: megannyi templom és palota állt itt, amelyek Montezuma (1440-1469) uralkodása idején épültek.

Az 1692-ben emelt palotát 1821-ben, a spanyolok ellen folytatott mexikói függetlenségi háborút követően nevezték el Nemzeti Palotának. A mexikói-amerikai háború idején ebből az épületből kormányzott Mexikóváros katonai kormányzója, John Anthony Quitman tábornok. Ő volt az egyetlen amerikai polgár, aki e tisztséget betöltötte. A palotában jelenleg a mexikói elnök irodáit, az Országos Levéltárat és a Szövetségi Kincstárat találjuk.

Büszkesége továbbá a Diego Rivera festőművész által készített, mozgalmas, történelmi témájú murália, amely az 1520. évi spanyol hódítástól kezdve mutatja be Mexikó történetét és a függetlenségéért folytatott küzdelmét. A főkapu feletti harangot kongatta meg 1810-ben Miguel Hidalgo pap, amikor a Grito de Dolores (Dolores kiáltása) kikiáltotta Mexikó függetlenségét. Hidalgo állt annak a kétszázezer fős hadseregnek az élén, amely végigvonult Mexikóvároson, hogy megtámadja a spanyolokat.

Ezen a téren gyülekeznek a helyiek minden év szeptemberében, Hidalgo fegyverbe szólító beszédének évfordulóján, hogy meghallgassák az elnöki beszédet. A tér és a palota évente több millió turista célpontja mérete és szépsége miatt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük