Kezdőlap » Látnivalók » Miért csodás a karnaki templom?

Miért csodás a karnaki templom?

Egyiptom egyik legcsodálatosabb épülete a Karnak városában található templom, amely a világ egyik legnagyobb vallási épületegyüttese. Egy polgárháborús időszak után a XI. dinasztia fáraói megszilárdították a központi hatalmat. Kr. e. 2100 körül Thébát tették meg fővárosuknak. Ezt követően terjedt el széles körben a helyi legfőbb isten, Ámon tisztelete. Ámon asszonyának, Mut istennőnek és gyermeküknek, Honszu holdistennek szintén emelkedett a rangja.

Évszázadokon át e thébai háromságnak emeltetett templomokat a fáraók egymást követő sora, de sokat áldoztak a meglevő szentélyek bővítésére és Pazar díszítésére is. az istenek királyának hatalmas karnaki temploma egy 25 négyzetkilométeres területen elhelyezkedő épületegyüttes középpontjában áll. Ámont rendszerint emberi alakban ábrázolták. Ámont később egyesítették Ré napistennel, és Ámon-Ré alakjában Egyiptom legfőbb istensége lett. Ámon-Ré papjainak befolyása és gazdagsága oly mértékben megnőtt, hogy hatalmuk már-már a fáraókéval vetekedett.

A karnaki templomban a legbelső, cédrusfából épült szentély rejti Ámon legmagasztosabb szobrát. A szentélyt csarnokok, oszlopok és kapuzatok fogták körül, amelyekbe hieroglifákat, az istenek és a fáraók ábrázolásait vésték. Az épületek között akad egy látványos, 134 óriási papirusz nádszálakat formázó oszlopból álló oszlopcsarnok. Néhány oszlop még őrzi az eredeti festés színeit. Az egyik szoborkolosszus II. Ramszesz fáraót ábrázolja leányával a lábánál. Itt áll a Kr. e. XV. században uralkodott fáraónő, Hatsepszut tiszteletére emelt obeliszk is. a Nílustól és Luxortól a templomhoz kosfejű szfinxekkel szegélyezett sugárút vezet, amelyen egykor az istent vitték a szent bárkájában.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hol található a Casa Real de la Moneda?

A bolíviai Potosí városában található épület napjainkban a Királyi Pénzverdemúzeum otthona. Eredetileg pénzverde működött benne, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük