Kezdőlap » Látnivalók » Miért csodálatos a Szent Ferenc-templom és –kolostor?

Miért csodálatos a Szent Ferenc-templom és –kolostor?

Peru fővárosának történelmi magját a spanyolok alapították 1535-ben, és a maga nemében páratlan Dél-Amerikában. Vallási rendeltetésű építészeti emléki sorából kiemelkedik a katedrális, az érseki palota, valamint a Szent Ferenc-templom és –kolostor.

Miután 1656-ban földrengés pusztította el a templomot és a kolostort, 1657 és 1674 között spanyol barokk stílusban átépítették. A hely, amelyet 1535-ben Francisco Pizarro konkvisztádor személyesen választott ki, a Rimac folyó partján található: ez a legnagyobb telek az Újvilágban, amelyet egyetlen kolostor foglal el.

Az épületegyüttes része a Szent Ferencről elnevezett templom, a kolostor, két kisebb kápolna, valamint néhány gazdasági épület, amelyeket a köztér és a közrezárt közös belső udvarok kötnek össze egymással. A kolostor falait Sevillából hozott gyönyörű csempék díszítik. A felszín alatt kiterjedt katakombarendszer köti össze a komplexumot más épületekkel, így a limai katedrálissal. A katakombákban keresztények koponyáit és csontjait láthatjuk, néhol katonás rendben, kör alakban elrendezve.

Azt, hogy az átépített XVII. századi épületegyüttes több földrengést is túlélt, elsősorban az átépítéssel megbízott portugál építésznek, Constantino de Vasconcellosnak köszönhető, aki erős támpilléreket alkalmazott a dongaboltozat alátámasztására. A templom szobrok, faragványok, berendezési tárgyak, arany – és ezüstmunkák gazdag tárháza, amelyek elkészítését a spanyol arany – és ezüstbányák adományaiból finanszírozták.

Büszkesége továbbá a huszonötezer kötetes könyvtár, továbbá spanyol, flamand és perui festményekből álló szép gyűjteménye.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük