Kezdőlap » Betegségek » Miért betegség az alvászavar?

Miért betegség az alvászavar?

Alvás közben a szervezetünk takarékra kapcsol, pihen és regenerálódik.
Életünk mintegy egyharmadát alvással töltjük a felnőtt embernek 6-9 óra alvásra van szüksége ahhoz hogy minőségi életet élhessen.
Nem csak a kevés, de a túl sok alvás is okozhat nappali fáradtságot, a lakosság mintegy 30 százaléka szenved orvosi segítséget igénylő alvászavarral.

A kialvatlanság nappali fáradtságot és álmosságot okoz, negatívan befolyásolja a hangulatot, a memóriát, a koncentrálást nem ritkán depresszióhoz vezethet, csökkentheti aktivitásunkat munkahelyünkön vagy a magánéletben, de említésre méltó a baleseti kockázat megemelkedése is.
Előfordulása idős korban a gyakoribb.

Az alvászavarok diagnosztizálása leggyakrabban az ideggyógyászok vagy a pszichiáterek hatáskörébe tartozik.

A tünetek gyógyszerek, altatók szedésével jól kordában tarthatók teljes gyógyulást azonban csak az alapbetegség meggyógyítása hozhat.
A gyógyszerek mellett a kiegyensúlyozott életmódváltás, valamint a stressz lehetséges kiküszöbölése jó hatással van a beteg állapotára.
Nagyon gyakori és ezért említésre méltó az erős horkolás miatt kialakult légzésleállás okozta alvászavar.

Itt is mint gyakran egyéb más esetben is az alvászavar nem alap, csupán tüneti betegség, eredményt az alapbetegség gyógyításával tudunk elérni.
Nemcsak számos betegség kísérő tünete lehet, de alvásunkat külső tényezők is megzavarhatják. Ilyen lehet az éjszakai műszak, vagy a több időzónát átfogó utazás.

Az egészséges alvás során 90 percig tartó ciklusok ismétlődnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi a Sezary-szindróma ?

Genetikai állományunk telis-tele van hibával, és betegségek millióit hordozza. Mivel két pár kromoszómánk van, mindenből, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük