Kezdőlap » Családi élet » Miért barátkozik nehezen a kamasz gyerek?

Miért barátkozik nehezen a kamasz gyerek?

Mindenki máshogy kommunikál és barátkozik. Ebben a tekintetben a személyiségünk és a szociális készségeink a legmeghatározóbbak Vannak, akiknek ez természetes és könnyedén megy, mások nehezen barátkoznak, ugyanakkor nagyon rosszul élik ezt meg, akár szoronghatnak is tőle.
A félénk, visszahúzódó kamaszok sokkal nehezebben nyílnak meg, nem hiszik el, hogy érdekelhetik a többieket, és tartanak a visszautasítástól. Önbizalomhiány is állhat a zárkózottság hátterében: ahhoz, hogy valaki bízzon önmagában, ismernie és szeretnie kell magát. A túlzott félénkség eredhet érzelmi bizonytalanságból is, vagy kiválthatja valamilyen fájdalmas, vagy annak megélt esemény is. Ha úgy érezzük, hogy kamasz gyerekünknek a félénksége miatt nincsenek barátai, érdemes szakembert felkeresni, aki segíteni fog az önbizalma megerősítésében és a szociális készségei fejlesztésében, amelyekre egész életében nagy szüksége lesz.
Biztassuk, hogy tegyen erőfeszítéseket: keressen olyan elfoglaltságokat, amelyeket szeret, és amelyek megfelelnek az érdeklődésének. Így sokkal nagyobb lesz az esélye, hogy talál olyanokat, akikkel megtalálja a hangot, és akikkel szívesen barátkozik.
Bátorítsuk, hogy merjen megnyílni másoknak, és forduljon érdeklődéssel feléjük: miért ne szólíthatná meg azokat, akiket rokonszenvesnek talál, miért ne mosolyoghatna rájuk?
Tanítsuk meg arra, milyen csodát tehet a figyelem: ha türelmesen meghallgatja a beszélőtársát, majd kérdéseket tesz fel neki, a másik érezni fogja, hogy fontos, amit mond, és fontos a személyekre is, ezért szívesen folytatja a beszélgetést, és rokonszenvesnek fogja találni.
A legfontosabb az, hogy merjen mindig önmaga lenni, igyekezzen mindenkivel kedves lenni, de csak egy bizonyos határig, senki ne érezhesse azt, hogy bármit tesz, kedvességet kap úgy is. Tartsa meg a titkokat, ha megkérdezik hatalmi vitákban, legyen tiszteletteljesen határozott, és ne avatkozzon bele a kérdéses vitába. Az ilyen állásfoglalásoknál igaz, akár barátokat is szerezhet, de ellenfeleket is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan „ne” menjen randevúra.

Az emberek többsége elhagyja magát, nem sokat törődik önmagával, inkább a munkába éli ki minden …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük