Kezdőlap » Betegségek » Miért annyira veszélyes az ebola?

Miért annyira veszélyes az ebola?

Az Ebola egy vírusos betegség, amelynek kezdeti tünetei közé tartozik a hirtelen láz, nagyfokú gyengeség, izomfájdalom és a torokfájás, a World Health Organization (WHO) meghatározása alapján. És ez még csak a kezdet: a későbbi szakaszokban a hányás, hasmenés és – néhány esetben – a belső és külső vérzés is megjelenik a betegnél.

A jelenlegi járványban hunytak el a legtöbben, mióta az Ebolát felfedezték 1976-ban.
Eleinte a betegség állatról állatra terjed a dzsungelben, majd ha kapcsolatba kerülnek fertőzött állatokkal az emberre is átterjed. Csak akkor fertőz, ha testnedvvel kerül kapcsolatba az érintett, esetleg vérrel, nemi úton.
Továbbá nagy veszélyben vannak azok a gyászoló családok, akik közvetlen kapcsolatba kerültek az elhunyt testével.

A lappangási időszak tarthat két naptól egészen három hétig, ezért nehéz a diagnózist időben felállítani. Az emberi megbetegedést eddig többnyire csak Afrikában diagnosztizálták, de egy törzsben is találtak betegeket a Fülöp-szigeteken.

Egészségügyi dolgozók nagy mértékben ki vannak téve a fertőzésnek, ha a betegeket anélkül kezelik, hogy a megfelelő óvintézkedéseket megtették volna. Az ember fertőző mindaddig, amíg a vérben megtalálhatóak a vírus alkotóelemei, sőt akár gyógyulás után 6 héttel is veszélyes.

Ebola járványok elsősorban a távoli falvakban Közép-és Nyugat-Afrikában fordulnak elő, közel a trópusi esőerdőkhöz, mondja a WHO.

Az idei járvány szokatlan, mert Guineában kezdődött, amelyet még soha nem érintett ez a vírus, és gyorsan elterjedt a városi területeken.

Az önkéntes orvosi szervezet a Medecins Sans Frontieres (MSF) szerint a járvány “példátlan”, hiszen az esetek elszórtan több helyen helyezkednek el szerte Guineában, több száz kilométerre egymástól, azt is hozzátette, hogy “versenyfutás az idővel”, hogy ellenőrizzék az embereket, akik kapcsolatba kerültek fertőzött páciensekkel a szomszédos Sierra Leone-ban.

Az Ebola a szoros testi érintkezés során terjed, ha fertőzött emberrel kerülünk kapcsolatba. A nyugat-afrikai országok érintettek leginkább, mivel itt a vallás és a halál valóban testi kapcsolat. Az emberek gyakran megölelik egymást, azonban a temetés egy olyan szertartás, ahol a halott testét megmosdatják, megcsókolják, amely a vírus táptalaja.

Ha egy személy elhunyt a vérzéses láz fertőzésben, a szervezetében nagyon magas számban megtalálhatók a vírus nyomai. A vérzés a betegség szokásos tünete mielőtt beáll a halál. Azok, akik a testet kezelik – temetés előtt – és érintkeznek a vérrel vagy más testnedvekkel a legnagyobb veszélyforrásnak teszik ki magukat.

MSF már próbálta megértetni a helyiekkel, hogy hogyan kezeljék a halott rokonokat, hiszen ez kockázatot jelent rájuk nézve is. Azonban ezt nagyon nehéz elfogadtatni velük.

Korábban jóval kisebb mértékben ütötte fel fejét a vírus, és előfordult olyan helyeken, ahol az Ebola már ismert – az Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaságban például. Ezeken a helyeken az oktatás során már évekkel ezelőtt beépítették kollektív tudatba a betegség jellemzőit, valamint azt, hogyan kell védekezni ellene. Nyugat-Afrikában egész egyszerűen nem jutottak még el oda, hogy átadják ezeket a fontos információkat.

A WHO azt tanácsolja, hogy mindenki kerülje az érintkezést Ebolás betegekkel és testnedveikkel. Az érintett ne nyúljon semmihez – mint például a megosztott törölköző – ami nagy valószínűséggel megfertőződött egy nyilvános helyen.

Kézmosás és a higiénia javítása az egyik legjobb módja, hogy felvegyék a harcot a vírussal szemben. Mindenkinek, aki betegeket gondoz kesztyűt és védőfelszerelés, mint például maszkot kell viselniük, valamint rendszeresen kezet kell mosniuk.

Mit lehet tenni, ha elkapja?
Amint az első tüneteket észleli magán a beteg, azonnal el kell szigetelődni másoktól és szakszerű orvosi segítséget kell kérnie.. A betegek jobb esélye a túlélésre, ha időben elkezdik a kezelést.

Jelenleg nincs vakcina, bár néhányat tesztelnek, valamint az új gyógyszeres kezelést is. A WHO úgy döntött, augusztusban, hogy a nem tesztelt gyógyszereket is bevonják a kezelésekbe a járvány mérteit figyelembe véve.

A kísérleti gyógyszer a ZMapp-al kezelt betegekből: Két segélyszervezet munkatársai egy amerikai és egy brit felépült a gyógyszerrel való kezelés után, de egy libériai orvos és egy spanyol pap meghalt. De az amerikai gyógyszeripari cég terméke jelenleg úgy tűnik elfogyott.
A beteg gyakran kiszárad, ezért elektrolit oldatot vagy intravénás folyadékot kell kapnia sürgősen és folyamatosan.
MSF szerint a betegség a legveszélyesebb és a legagresszívebb vírustörzsből származik.
Sajnos máig nem ismert, hogy mely tényezők teszik lehetővé, hogy egyesek túlélik, míg a legtöbb beteg szervezete feladja a harcot.

Jelenlegi statisztika (2014. október 14)
4,555 Halálesetek (megerősített, feltételezett) ebből 1 fő USA
2,484 Liberia
862 Guinea
1200 Sierra Leone
8 Nigeria

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük