Kezdőlap » Egészséges életmód » Miért álmosít a téli időszak?

Miért álmosít a téli időszak?

Ősszel gyakran fáradtabbakká, levertebbekké válunk. Ezért valószínűleg a nappalok rövidülése, a tovább tartó sötétség, hosszabb éjszakák a felelősek. Az óraátállítás sem segít sokat, az egy óra plusz alvás hatása csak néhány hétig tart.
Minél rövidebbek a napok, az alvásszükséglet annál hosszabbá válik. Habár sokan kevesebbet mozognak, mint a melegebb hónapokban, mégis folyamatosan fáradtnak érzik magukat. Az orvosok szerint ez teljesen normális jelenség. Az alvásigényünk a nappalok hosszával együtt változik. A melatonin hormon szabályozza az alvás-ébrenlét ciklust. Az agyunk alkonyatkor és sötétben termeli a melatonint, a fény blokkolja ezt a funkciót. Ezért ősszel és télen, amikor a nap már délután lenyugszik, korábban fáradtnak érezzük magunkat, és csak délelőtt, a napfelkelte után vagyunk valamivel éberebbek.
A középkori emberek még ezt a természetes ciklust követték, melyet a nappalok hossza határoz meg. Fényforrások híján az emberek már naplementekor nyugovóra tértek, és napfelkeltéig aludtak. Nyáron lényegesen rövidebb ideig tartott a pihenési időszak, mint télen, hogy megfelelően ki tudják használni a világos órákat. Ma is megfigyelhető, hogy az alvási szükségletünk nyáron alacsonyabb. Télen azonban nem követjük a természetes ritmust, hanem a munkaidőhöz alkalmazkodunk: a mesterséges fényforrások lehetővé teszik, hogy ne vegyük figyelembe a belső óránkat. Ez a plusz megterhelés a szezonális depresszió kialakulásában is szerepet játszhat azoknál, akik hajlamosak erre a betegségre.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A stressz gyengíti az immunrendszert

Napjainkban a stresszhelyzetek szinte mindenki életében gyakran előfordulnak. A gyerekek, és a fiatalok sem számítanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük