Kezdőlap » Betegségek » Miért alakul ki tüdőrák?

Miért alakul ki tüdőrák?

Az emberi testet sejtek milliói alkotják, amelyek eltérnek a méretük alapján, a működésük alapján. A sejtek osztódás (mitózis) útján jönnek létre az egészséges szövetekben, miközben az elöregedett sejtek elhalnak. Az egészséges szervezetben az elhalt és az új sejtek aránya megfelelő a test életben tartásához. Amennyiben az egyik oldal felborul, akkor túlzott sejtburjánzás léphet fel, vagy a régi sejtek nem pusztulnak el, hiányzik a sejt önpusztító képessége. Mindkettő következménye a tumor.

A jóindulatú sejtburjánzás nem rákos tumor, a sejtek a helyükön maradnak, majd ott elpusztulnak.
A rosszindulatú sejtburjánzás bekerül a vérkeringésbe vagy nyirokkeringésbe, és ott új helyet találva ismételten elburjánzik. Ezt a folyamatot nevezik áttétnek.

A tüdőrák elsősorban a szervezetbe jutó szennyezett levegő által, például a dohányfüst rákkeltő anyagai által alakul ki. A belélegzett szennyezett levegő eltömíti a tüdő apró csillós hámjait, ami a tüdőt tisztán tartja. A szervezet fokozza a nyáktermelést, hogy a szennyeződések felszínre jussanak, de közben sérülhet a csillós hámszövet is. A káros anyagok a hámokra tapadva a nyálkasejtekhez is eljutva megváltoztatják annak örökítő szerkezetét. Ekkor indul be a sejtburjánzás.

A tüdőrákok csoportjai:
– kissejtes tüdőrák
– nem kissejtes tüdőrák: laphámrák
– nem kissejtes tüdőrák: mirigyrák
– nem kissejtes tüdőrák: nagysejtes rák

A betegséget különböző vizsgálatokkal térképezik fel: tüdő-röntgen, amely kötelező, pont a tünetmentes korai szakasz mielőbbi felismeréséhez, ehhez kapcsolódik a ct vizsgálat, a daganat pontosabb helyének megismerésére. Ezután hörgőtükrözés (bronchoscopia) az elváltozás feltérképezéséhez, és ha az eredmények igénylik, akkor MR vizsgálat, vagy/és tűbiopsziás szövetminta következik. A vizsgálatok hosszadalmasak, igény szerint még légzésfunkció vizsgálat, ultrahangos vizsgálat, és úgynevezett PET- vizsgálat is szóba kerülhet. A PET-vizsgálat letapogatja a test bármely részét sejtszinten. A vizsgálatok alapján a kezelőorvos a beteggel konzultálva kidolgozza a megfelelő kezelést és eljárási lehetőségeket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük