Kezdőlap » Baba-mama » Miből tudom, hogy közeleg a szülés?

Miből tudom, hogy közeleg a szülés?

Az első babás várandósok többsége retteg a szüléstől. Ennek alapja, hogy a legtöbben félnek, hogy nem fogják tudni, mikor jött el az idő. Nyugalom, kismamák, tudni fogják! Akár még azt is elfelejthetjük, hogy mikorra vagyunk kiírva, hiszen a babák többsége nem szeret időre érkezni: sokan már a 37-38. héten előbújnak, másokat pedig úgy kell „kikönyörögni” a 41.-n. A legfontosabb, hogy figyeljünk magunkra és a testünk jelzéseire.

A szülés közeledtére sok jel figyelmeztethet. Ezek közül néhány:

• jósló fájások
A szülés várható ideje előtti 4. héttől már normálisnak számítanak az erősödő jósló fájások, hiszen ennél korábban, már a terhesség közepétől érezhetik a kismamák a Braxton Hicks összehúzódásokat. Ezeknél a fájásoknál nem találunk rendszert, összevissza jönnek, más a hosszuk és intenzitásuk, és általában valamilyen tevékenység hatására megszűnnek. Többnyire a has alsó és középső részén érezzük őket.

• leszálló has
A baba befordul, azaz a feje beilleszkedik a medencébe. Első terhesség esetén ez megtörténhet akár hetekkel a szülés előtt is, később viszont már leginkább csak néhány nappal korábban. A mellkasi rosszullétektől, mint a légszomj, elkezdünk megszabadulni, helyette viszont egyre többet fájhat a gerinc, a gát, és ha eddig nem tettük volna, a hólyagra nehezedett nyomástól egyre többet szaladgálhatunk wc-re.

• hasmenés, hányás
A szülés előtt a szervezet elkezdi tisztítani magát, így sok kismamát érintő probléma, hogy –újra – elkezdenek hányni, és/vagy a szülés előtti utolsó napokban felléphet erőteljes hasmenés. Emiatt gyakran előfordul, hogy már a kicsi kijövetele előtt kevesebbet mér a mérlegünk, mint a várandósság utolsó hónapjában – de hát egy kis fogyásnak mindenki örül, nem de?

• nyákdugó távozása
A nyákdugó egy vastag, kocsonyás jellegű dugó a méhnyaknál, melynek feladata, hogy elzárja és védje a fertőzésektől és egyéb nem kívánatos anyagoktól a méhszájat és a babát. Mivel a méhnyak elkezd tágulni és vékonyodni, ez némi vérzés kíséretében távozik. Ennek a váladéknak világos, vagy enyhén barnás színűnek kell lennie, és első babánál akár már 1-2 héttel korábban is leválhat. Azonban ha a vérzés erős és/vagy élénkpiros, azonnal be a kórházba!

• valódi (szülési) fájások
Ezek az összehúzódások rendszeresek, egyre rövidebb időközönként jönnek, a hosszuk és intenzitásuk pedig fokozatosan erősödik. Bármit is teszünk, nem enyhülnek, s a hasi fájdalom kisugárzik a hát, derék környékére, de akár a combokig is. Kísérője lehet émelygés, hányás.

• lecsökken a baba mozgása
• elfolyik a magzatvíz
A magzatburok megrepedésével járhat fájdalom, de akár fájdalommentes is lehet. Repedésekből akár több is keletkezhet, és azt, hogy csak szivárog, vagy rendesen folyik, nagyban befolyásolja a kicsi elhelyezkedése, hogy mennyire zárja el a víz útját a repedéstől. Sokan nem biztosak benne, hogy a magzatvizet érzik – e, de ebben néhány megfigyelés könnyen segíthet. A magzatvizet nem tudjuk visszatartani, tehát ha mégis sikerül, némi inkontinenciára került csak sor. A magzatvíz szaga édeskés, színe tiszta és áttetsző, míg a vizelet könnyen felismerhető a jellegzetes ammóniaszagról. Ha a jelek magzatvízre utalnak, de a színe furcsa, zavaros, akkor nem szabad késlekedni a kórházba menéssel, ugyanis ez fertőzésre utal. És semmiképp ne fürödjünk kádban, ha a magzatburok már megrepedt, mivel így a baba könnyen érintkezésbe kerül a vízzel, s akár komoly fertőzést is kaphat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen környezet a legjobb a gyereknevelésre?

A gyerekneveléshez nem feltétlenül kell lakóhelyet váltanunk, de a lakás, nem biztos, hogy elegendő teret …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük