Kezdőlap » Hobbi » Miben hasonlít A szürke 50 árnyalata a Twilght-hoz?

Miben hasonlít A szürke 50 árnyalata a Twilght-hoz?

A 2012-es év sikerkönyvének szerzője, A szürke ötven árnyalata írónője bevallottam Stephanie Meyer Twilight Saga című sorozatától megihletve ragadott tollat maga is. Azt hiszem, ezt le sem tagadhatja, a két könyvsorozat feltűnően sok hasonlóságot mutat, ami túl lényeges ahhoz, hogy a puszta véletlen műve legyen. Vigyázat, spoiler veszély!

Lássuk ezeket az egybeeséseket! Kezdjük az alap sztorival: két fiatal szerelmének története. Oké, ez csak egy dolog, hiszen romantikus történetekből könyvesboltokat lehet megtölteni. De az, ahogy a karaktereket és a személyiségeket, az eseményeket megalkotta, már abszolút nem mindegy.

Mi a helyzet a főhősnőkkel: Anastasia Steele és Isabella Swan. De mindketten jobban szeretik, sőt, követelik, hogy rövidített nevükön szólítsák őket, vagyis jobban kedvelik az Ana-t és a Bella-t. Mindketten csonka családból származnak, szeleburdi édesanyjuk már a sokadik házasságánál jár, és az igaz rájuk, hogy kénytelenek voltak gyerekként is szemmel tartani őt, nehogy butaságot csináljanak. Szerény, könyvmoly, barna hajú, törékeny testalkatú lányok, akik nem veszik észre, ha egy (vagy épp több) pasinak tetszenek. Egyiküket sem érdeklik az anyagiak, holott mindkét lány dúsgazdag srácba szeretett bele. Olyanba, akibe nem kellett volna, vagy igazából nem lett volna szabad. Olyanba, aki kocsit vesz neki, ékszert, pedig nem kértek semmit. Csak a férfi szeretetét. Nem akarták, főleg nem várták el, hogy fizessék a tandíjukat, vagy egy egész könyvkiadót vegyenek nekik. De végül bele kellett törődniük, és megszokni a fényűző életmódot, amiért nem ők dolgoztak meg.

És a pasik? Gazdag, sármos, bozontos szőkésbarna hajú fiatalok, akiknek egy nő sem tud ellenállni, szépségük megbabonáz minden közelükbe kerülő nőnemű lényt. Ez a tény viszont őket teljesen hidegen hagyja: csak az számít, aki iránt hirtelen támadt, olthatatlan vágyat éreznek. Akit kényeztetni szeretnének, gondoskodni róla, mindent megadni neki. Akit bár különböző körülmények között és eltérő veszélyektől, de túlságosan óvnak és féltenek, és akit mindketten bevallottan alábecsülnek. Főleg a bátorságukat, az érzelmeik valódiságát és az önfeláldozó hajlamukat. Sem Edward, sem Christian nem hiszi el, hogy méltók lennének a szerelemre, úgy gondolják, nem érdemlik meg a boldogságot. Érdekes módon mindketten – a lány számára csodálatraméltóan – folyékonyan beszélnek egy-egy idegen nyelvet.
A pasik családja? Minden esetben örökbe fogadott gyerekek alkotják, és az egyik szülő mindkét esetben orvos. Az ő szaktudásuk mindkét regénysorozatban jól jött. A két férfi főhőst úgy mentették meg azzal, hogy rátaláltak, és az örökbefogadással jobb életet biztosítottak számukra.

Egyéb egybeesések: az elmaradhatatlan szakítás. Egyik esetben a fiú hagyja el a lányt, míg a másik könyvben épp fordítva. De csak egyszer. Utána következik az egymásra találás és az elkerülhetetlen, ámbár korán kimondott „igen”, és a gyorsan és váratlanul érkező első gyermek. A cserfes, lelkes, minduntalan szervezkedő twilightos Alice alteregója Christian húga, Mia.
Szerelem, szex, kalandok, elfogadás, egymás megismerése, utazás lehetnének a kötetek közös címszavai.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük