Kezdőlap » Baba-mama » Mibe öltöztessük óvodás kisgyermekünket?

Mibe öltöztessük óvodás kisgyermekünket?

Nagy lépés a családnak és a kisgyermeknek, ha elkezdődik az óvodai élet. A szülőktől való részleges elszakadás és a gyermek önállósodása inkább pszichológiai téma, most a megfelelő ruházatról szólok pár szót.

Előfordulhat, hogy az óvodának van saját követelménye a gyerekek ruháját illetően. Kérhetnek bizonyos fajta benti cipőt, egyenpólót, lányoknál tilthatnak túl rövid szoknyát, az ilyen esetekben természetesen ezeket a szabályokat illik betartani. Általánosságban azonban elmondható, hogy az ovisok legfőbb “felszerelése” a kényelmes ruházat, amely a játékot nem akadályozza, védelmet nyújt a testének, és adott esetben nem sajnáljuk, ha egy kis étel, vízfesték, ragasztó, vagy más, ruhára egyébként nem való dolog kerül rá. Szinte mindenhol szükséges benti cipő használata, és már a folyosón, öltözőben lábbelit kell váltani az időjárástól és évszaktól függetlenül. Azok a gyerekek, akik már könnyebben öltöztethetők, vagy önállóbbak, váltóruhát is vihetnek, lányoknál az utcai, csinosabb szoknyát felválthatja egy melegítőnadrág, a divatos blúzt pedig egy póló.

Télen hasznos a réteges öltöztetés, az óvodai nadrág fölé egy kezeslábast, vagy síruhát is adhatunk, elegendő egyszer megszabadulni a vastagabb rétegtől, és távozáskor is könnyebb ezt felvenni, mint teljes nadrág-harisnyanadrág-szoknya és felsőruházat váltást végezni. Jó időben az udvari játékokon veszélyesek lehetnek a nadrágokból lógó kötők, kabátokra, sapkákra erősített zsinórok. Többször látható televízióban, hogy fogyasztóvédelmi szempontokból betiltanak gyermek ruhaneműt, amelyen túl sok a kilógó rész, és beleakadhat mászókába, mérleghintába, hintába, súlyos balesetet okozva ezzel. Még ha valahogy át is csúszik egy-egy ellenőrzésen, azért érdemes figyelni az ilyen ruhadarabokat vásárláskor.

Számoljunk azzal, hogy gyermekünk az óvodában is nagyrészt a padlón játszik, ezért olyan ruhát adjunk rá, ami megvédi a felfázástól, védi a veséjét és hátát. A ruhadarabok, cipők lehetnek márkásak, de a különböző menő márkákhoz nem sznobságból kell ragaszkodni, hanem a praktikusságot, kényelmet kell figyelembe venni. A márkás sportholmik legtöbbször tartósak, és használtan is szinte újszerű állapotban lehet megvásárolni őket börzéken, piacokon. A cipőket, kabátokat általában hamarabb kinövik, mint elhasználják a gyerekek, nem kell tartani attól, hogy a kitaposott, kopott lábbeli tönkreteheti a járását, sőt, igazán azzal segíthetünk, ha jó minőségű, akár kicsit használtabb holmit viselhet gyermekünk.
Elsődleges szempont a kényelem és praktikum legyen, és ne féljünk attól, hogy nem engedhetjük meg magunknak drágább ruhák, cipők megvásárlását!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük