Kezdőlap » Baba-mama » Mi történik a terhesség első heteiben?

Mi történik a terhesség első heteiben?

Mivel a teherbe esés pontos időpontja nem határozható meg – és a későbbi vizsgálatok is csak a méretek alapján becsülik meg a magzat korát, igaz, eléggé pontosan – ezért a terhesség kezdeteként az utolsó menstruáció első napját szokás megadni. Az ezt követő hetekben történik meg valamikor a peteérés majd a megtermékenyítés. Az orvos a későbbiekben a magzat méretei alapján meg tudja becsülni, hogy a peteérés a ciklus közepén, vagy az átlagostól eltérően inkább az eleje vagy a vége felé történt. Ennek jelentősége van a szülés várható idejének meghatározásában is – annak pedig kihatása lehet például a túlhordott baba esetén kijelölt teendők miatt.

Ha átlagos – 28 nap körüli – ciklusról beszélünk, akkor a peteérés idején a “terhesség” már két hetesnek számít. Ha kisbabára vágyunk, akkor ebben az időszakban fontos a gyakori együttlét a párunkkal, mivel a tüszőrepedés időpontját nem lehet teljesen pontosan megállapítani, a petesejt viszont csak kb. 24 óráig életképes.

Ha a petesejt megtermékenyül, folytatja útját a petevezetéken keresztül a méh irányába, és ott beágyazódik. Ekkor már javában folyik a sejtosztódás is. A várandósság első két hetében lassan emelkedni kezd az anya szervezetében a Hcg hormon. Ez a hormonális változás okozza a kezdeti émelygést, a megnövekedett alvásigényt, és ugyanezt jelzi ki a terhességi teszt is, mikor a terhesség már a negyedik hétbe lépett. Ekkor a magzat kora még csak két hét. Az érzékenyebb tesztek már a 7-10. nap környékén jelzik a Hcg jelenlétét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük