Kezdőlap » Baba-mama » Mi a teendő a különböző gyermekbalesetek esetén?

Mi a teendő a különböző gyermekbalesetek esetén?

Mindenki, akinek gyermeke van tudja, hogy a gyerekekkel gyakran fordulnak elő balesetek. Ez különösen igaz, az 1-4 éves korosztályra, akik fel-alá rohangálnak, elesnek. Mozgásuk még koordinálatlan. A legtöbb balesetből származó sérülést az anyukák látják el és úgy gondolják, hogy tudják mit kell tenni, ezért nem árt összefoglalni az információkat. Mivel a gyerekek mindent megfognak, szájukba vesznek, így gyakran megsérül az ajkuk vagy a száj belseje. Előfordul, hogy esés közben elharapják a nyelvüket, szájukat. Ezek a sérülések rosszul néznek ki, nagyon vérzékenyek, de rendszerint ártalmatlanok. A vérzés megszűnése után óvatosan etessük a gyereket, kerüljük a sós, savanyú ételeket. A száj sérülése általában három-négy napon belül minden probléma nélkül meggyógyul. Ha a vérzés nem csillapodik, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Szülőként minden gyermekbalesetet traumaként él meg az ember. A legijesztőbb ezek közül is talán a fejsérülés. Szerencsére általában nem több egy kis dudornál, kék foltnál és horzsolásnál. Duzzanat esetén jegeljük, ez leveszi a dudort, megállítja a vérzést és a fájdalmat is csökkenti. Jégkockával töltött zacskót, de akár egy mélyhűtött zacskó zöldborsót is szoríthatunk a sérülésre. Viszont azonnal forduljunk orvoshoz, ha az ütés után a gyermek hány, szédül, görcsöl, nyugtalan és vigasztalhatatlan, beszéde zavart, vér jön a füléből vagy az orrából.

Égés esetén csak az elsőfokú kezelhető otthon, amely a bőr felületes rétegeit érinti. Az ennél súlyosabbak orvosi ellátást igényelnek. Ilyenkor a hideg vizes hűtés a legmegfelelőbb. Soha ne használjunk jeget, krémet vagy hintőport.

Bármilyen baleset éri a gyermeket, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy csak felszíni, vagy nem tudjuk kellően ellátni, mindig vigyük orvoshoz. Jobb félni, mint megijedni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen környezet a legjobb a gyereknevelésre?

A gyerekneveléshez nem feltétlenül kell lakóhelyet váltanunk, de a lakás, nem biztos, hogy elegendő teret …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük