Kezdőlap » Családi élet » Mi a teendő, ha kutya kölykök születnek

Mi a teendő, ha kutya kölykök születnek

A kölykök a születésüktől számítva körülbelül a 12. napon kezdenek látni, akkor nyílik ki a szemük. A hallásuk csak később, kb. 2-3 hetes korban kezdődik, mivel születéskor a külső hallójárat zárt. Ebben az időszakban kellő átmenettel kell szoktatni a kölyköket a fényhez és a hanghoz, mert a hirtelen fény és a hang a látás, ill. a hallás kifejlődését károsan befolyásolja.

Háromhetes kortól kezdve már belenyalnak a kellőképpen előkészített, és a számukra kívánatos eledelbe és tányérból is kezdenek enni. A gyakorlat azt mutatja, hogy a 3. héttől a mesterségesen is etetett kutyák fejlődése igen kedvezően alakul. A kölyköket általában 6 hetes kortól kezdve fokozatosan ajánlatos elválasztani.

Eleinte 4-5-ször etetjük, míg a szoptatást napról napra csökkentjük, az anyaállatot egyre hosszabb időre különítjük el, s a kiskutyákat csak időnként engedjük az anyjukhoz. Egyébként ilyenkor már az anya sem engedi őket állandóan szopni. A kölykök és az anya együtt tartása ajánlatos még több héten át, ugyanis ez alatt az idő alatt az anya neveli is kölykeit.

Az elválasztás után a kölyköket lehetőleg külön-külön tálból etessük, mert ilyenkor jobban tudjuk ellenőrizni, hogy melyik mennyit eszik. Az egy tálból etetésnél az élelmesebb kutyák a többiek elől eleszik a táplálékot. A kölyköket általában 1 1/2 -2 hónapos korukban teljesen különválasztjuk az anyától. Ilyenkor csak bizonyos gyakorlattal lehet következtetni a kölykök jövőbeni fejlődésére. A szoptatás alatt a tulajdonos már tudja, melyik az életre valóbb, melyik ugat már párhetes korában.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen, amikor férfi hordja a szoknyát?

Az európai civilizáció általában erős, gyakorlatias, asszertív, energikus, önálló lényként kezeli a férfiakat. Kérdés, hogy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük