Kezdőlap » Sport » Mi szükséges az ökölvívó-mérközéshez?

Mi szükséges az ökölvívó-mérközéshez?

A frappáns felelet az: két ökölvívó. De a megoldás ennél sokkal bonyolultabb! Még a két ökölvívó részéről sem elég a puszta megjelenés, mert egyéni versenyeken, bajnokságokon csak meghívott, vagy korábbi versenyeredményeik alapján jogosult versenyzők indulhatnak . ők is csak akkor, ha nem állnak átigazolás alatt.. MNK- küzdelmekben kizárólag az egyesület igazolt ökölvívói szerepelhetnek a klubszínekben, külföldi vagy hazai nemzetközi csapatversenyen viszont gyakori, hogy kölcsönversenyzőt kérnek más egyesülettől az együttes ütőerejének növelésére.

Minden versenyzőnek a Magyar Ökölvívó Szövetség által kiállított “Minőségi Igazolvány”-nyal és érvényes sportorvosi igazolással kell rendelkeznie, fegyelmi vagy egészség okból való eltiltás alatt nem állhat, és át kell esnie a helyszínen orvosi és súlyellenőrzésen. Ebből máris következik, hogy versenyorvosnak és versenybíráknak is kell a helyszínen tartózkodniuk. Természetesen a rendezőkre még más kötelesség is hárul, mert többek között a különféle engedélyek előzetes megszerzésétől a nézők elhelyezéséig és a tisztálkodási lehetőségek biztosításától a megfelelőszorító felállításáig minden előfeltételt meg kell teremteniük.

A versenyzők súlyának ellenőrzéséhez rakott súlyokkal, vagy tolósúlyokkal működő mérlegről kell gondoskodnia. A mérlegelést általában több órával a mérkőzés kezdete előtt, s mindig az orvosi vizsgálat után tartják meg, ez az aktus a nyitánya minden ökölvívó-viadalnak. A mérlegelés ruhátlanul történik, mert a tényleges testsúly a mérvadó.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan versenyezhet a hivatásos sportoló a törvény szerint?

A Sporttörvény szerint a hivatásos sportoló foglalkozásszerűen folytat sporttevékenységet, mely célja a jövedelemszerzés. Hivatásos sportoló …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.