Kezdőlap » Egészséges életmód » Mi számít normál koleszterinszintnek?

Mi számít normál koleszterinszintnek?

A vér koleszterinszintjének meghatározása az egészségügyi vizsgálatok fontos részének számít. Annak, akinek a családjában gyakran előfordult a magas koleszterinszint, és az ezáltal kiváltott betegségek, 35 éves kor felett érdemes rendszeres ellenőrzésekre járnia.
A koleszterinszint optimális esetben literenként 5,2 millimol, illetve deciliterenként 200 milligram alatt van. A magas koleszterinszint szempontjából kockázatot jelenenek: az öröklött hajlam, cukorbetegség, magas vérnyomás, dohányzás, fogamzásgátló tabletta szedése, túlsúly, mozgásszegény életmód, és az egészségtelen táplálkozás – ez utóbbi befolyásoló hatása egyénileg különböző lehet.
Az összkoleszterinszint vizsgálatán kívül az orvos három további értéket határoz meg, melyek alapján átfogóbb képet kapunk a vérzsír összetételéről:
Az LDL-koleszterinszint megmutatja, mekkora az egészségre káros koleszterin aránya a vérben. Amennyiben ez az érték a megengedettnél magasabb (rizikó szerint csoportosítják az értékeket), nagyobb a veszélye az érrendszeri megbetegedéseknek.
A védő hatású HDL-koleszterin mennyisége férfiaknál 1 mmol/liter (40 mg/dl), nőknél 1,3 mmol/l (50 mg/fl) felett kellene, hogy legyen.
Ezenkívül a zsírsavak (trigliceridek) értéke is számít: azoknál, akiknél alacsony az érelmeszesedés veszélye, ez az érték 2,3 mmol/liter (200 mg/dl) alatt van. Megemelkedett rizikó, pl. cukorbetegség esetén a határ 1,7 mmol/liter (150 mg/dl).
A koleszterinszintet az LDL és a HDL típusú koleszterin aránya alapján pontosabban meg tudjuk ítélni. Optimálisnak számít, ha az LDL/HDL hányados 3 alatt van.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük