Kezdőlap » Egészséges életmód » Mi okozza a korai őszülést?

Mi okozza a korai őszülést?

Tudjuk, hogy az őszülés a korral jár. Akik az ötvenes éveikben járnak, bele is törődnek a hajszálak fokozatos kifehéredésébe. De miért van az, hogy valakiknél ez a folyamat már egész fiatal korban, a húszas éveikben feltűnik?
Az őszülés hátterében normál esetben a szervezet melanin termelésének csökkenése áll. A melanin felelős a hajszínt eredményező pigmentekért. De fiatal korban, amikor ereje teljében van a szervezet, mi okozhatja a színvesztést?
Persze, hogy a stressz. Egyre több 30 év alatti nő kezd idő előtt őszülni az állandó idegeskedés, a szorongás miatt. Vagy a folyamatos depresszió, szomorúság, esetleg sokkhatás miatt. A stressz miatt a szervezetben vitaminhiány lép fel, mert a rossz idegi állapot gyorsabban „fogyasztja el” a vitaminokat. Stresszes állapotban több B-vitamint égetünk el, és a B-vitamin hiánya eredményezi a hajszálak kifehéredését.
Stressz mellett genetikai okok is eredményezhetik a korai őszülést. Ebben az esetben bizonyára a felmenők között akad olyan, aki szintén idő előtt kezdett őszülni.
Kiváltó oka lehet még a pajzsmirigy betegség, a csont sűrűségének ritkulása, a vérszegénység.
Mivel lehet „gyógyítani”? A folyamatot egészséges, mozgásban gazdag életmóddal meg lehet állítani. Pótoljuk a szervezetünkből hiányzó vitaminokat, ásványi anyagokat. A curry levelek és amarántból készült főzet hatékonyan veszi fel a harcot az őszüléssel. Ha már nem bírjuk elviselni a fehér szálak látványát, hajfestéssel orvosolhatjuk a problémát. Illetve léteznek olyan készítmények, samponok, amelyek kifejezetten az őszülési folyamatot hivatottak megállítani és visszafordítani, újra előhozni az eredeti hajszínt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A testmozgás szerepe az egészség megőrzésében

Régóta tudjuk, hogy a rendszeres mozgás és az egészség között szoros összefüggés van. A mai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük