Kezdőlap » Betegségek » Mi okozza a Laktóz érzékenységet, és mik a tünetei?

Mi okozza a Laktóz érzékenységet, és mik a tünetei?

A laktózérzékenység más néven tejallergia, vagy Laktózintolerancia a tejfogyasztást követően jelentkező problémák, émelygés, állandó hasmenés, hasfájás mind-mind a tejcukor-érzékenységre utalnak. Ebben a betegségben szenvedő emberek szervezetéből hiányzik a laktáz nevű enzim, amely elbontaná a laktózt a vékonybélben. A bélhámsejtek ugyanis csak a bontott állapotban lévő laktózt tudják felvenni. Ha az enzim hiányzik, vagy a működése károsodik, akkor a bontatlan tejcukor nem szívódik fel, és a vastagbélben használják fel az ott lévő baktériumok. Az erjedés következtében azonban gázok képződnek, a bontatlan cukormolekulák pedig vizet kötnek meg, ez okozza a hasmenést.

A tejallergia elsősorban a kisgyermekeknél a leggyakoribb, 90%-uk azonban 3 éves korára kinövi.
A betegség lényege, hogy egyes a tehéntejben lévő fehérjékre a test allergiával reagál.
A korai tünetek – hasmenés, hányás, légzési nehézségek, bőrkiütés – a tej elfogyasztása után azonnal, vagy néhány órán belül jelentkeznek, és igen hevesek, ráadásul csecsemő korban még veszélyesek is lehetnek. Ezért nagyon fontos, hogy a kisbabák 1 éves kor alatt ne kapjanak állati eredetű tejet.
Az allergia megelőzésének leghatásosabb módszere a csecsemő 4-6 hónapig tartó kizárólagos szoptatása, de ha erre nincs mód akkor a megfelelő tejalapú tápszert kell használni.

Problémát inkább felnőtteknél okozhat ez betegség ugyanis ők egyáltalán nem fogyaszthatnak tehéntejből készült termékeket. Ráadásul mivel egyes kész termékekben – pékáruba, felvágottakban – is található tejcukor így azokat sem fogyaszthatják, és természetesen kecske- és juhtejet vagy tejterméket sem fogyaszthatnak.
A tejben nagyon sok értékes vitamin, és ásványi anyag van még is egyre többen vannak azok akik nem fogyaszthatják.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük