Kezdőlap » Betegségek » Mi okozza a hasmenést?

Mi okozza a hasmenést?

Az emberek többsége általában székrekedésben szenved. Ezzel szemben igen kevesen szenvednek hasmenéses megbetegedésben. Természetesen itt nem arról a fajta hasmenésről van szó, amely, amilyen hirtelen jött, olyan gyorsan szűnik is meg, hanem arról, amely éveken át tart. Ez sajnos hosszú távon meggátolja a belek normális működését, mivel ez a betegség sokkal veszélyesebb a székrekedésnél.
A nyál a nyálmirigy által kiválasztott lúgos kémhatású oldat. A nyál által kiválasztott enzimek befolyásolják az emésztést. A különböző mirigyek – mint például a nyálmirigy, a gyomornyálkahártya, a máj, és a hasnyálmirigy – naponta több liter nedvet választanak ki. A nyál feladata a táplálék szétbontása átalakítása, felaprítása, hogy testünk számára megfelelővé váljék. E folyamat befejezése után a bél visszavezeti ezeket az anyagokat a szervezetben folyó áramlásba, hogy ezáltal újra felhasználhassa őket.
Hasmenéskor ezen anyagok kárba vesznek, ami a szervezetet olyan ásványi anyagoktól fosztja meg, melyeket nem tud táplálékfelvétel útján gyorsan pótolni, ez pedig nagyon káros. A következményei: gyengeség és az ásványisó-háztartás felborulása. Természetesen a fent említettek nem a két-három napig tartó hasmenés esetén károsak, hanem amikor már hetekig, hónapokig elhúzódik a betegség, feltétlenül szükség van a továbbiakban az orvosi kezelésre.
A gyógyulás érdekében fontos az étrenden is radikálisan változtatni. Kerülni kell a gyümölcsöket, a nyers zöldségeket, az édességeket, a nyers vagy főtt káposztát. Ajánlott, – ha megoldható – nyers tejet inni, valamint az étrendünkbe beiktatni a friss, fűszermentes sajtot, zabot, pirítós kenyeret, kétszersültet, héjában főtt burgonyát, rizst. Egyes gyümölcsök fogyasztása megengedett, ilyen az alma, a fekete áfonya és a banán. Ezek összehúzó hatásúak, tehát jótékony gyógyhatással bírnak a szervezetünk számára.
Egyébként még a krónikus hasmenés is megfékezhető egy-két nap alatt, ha óránként öt csepp növénytinktúrát (vérpipacs, bársonyvirág vagy vérontópimpó forrázata zabprésnedvvel keverve) kevés vízben beveszünk és egyidejűleg koplalunk. Esetleg nyers zabpelyhet, hársfából készült faszenet vagy agyagot is rághatunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük