Kezdőlap » Divat és szépség » Mi okozhatja a pattanásokat?

Mi okozhatja a pattanásokat?

Nem csak a pubertásban, hanem felnőttkorban is kialakulhatnak a zavaró, kellemetlen pattanások. Mi lehet a bőrprobléma kiváltó oka?

A pattanások az eltömődött pórusokból alakulnak ki, amelyek fogékonyak a fertőzésekre, és könnyen begyulladnak. Különböző faktorok lehetnek felelősek a keletkezésükért. Pubertáskorban a hormonális változások hatására a bőr faggyútermelése megnő. Minél erősebb a faggyúmirigyek aktivitása, annál nagyobb a veszélye a pórusok eltömődésének, és a pattanások kialakulásának.

A hormoningadozások nemcsak a pubertáskor sajátosságai. A különböző hormonok szintje a várandósság alatt, a fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása után, vagy a változó korban is ingadozhat, ezzel kedvező körülményeket teremtve a bőrproblémák megjelenéséhez. Bizonyos, rosszabb minőségű kozmetikumok is eltömíthetik a pórusokat, és pattanásokhoz vezethetnek. A magas zsírtartalmú krémek, illetve az olajtartalmú készítmények túlzásba vitt használata is káros lehet.

A higiénia hiánya is pattanások kialakulásával járhat. Ha az elhalt bőrsejtek, és a szennyeződés összegyűlik a pórusokban, a faggyú nem tud távozni – mitesszer keletkezik. A baktériumokkal való érintkezés következtében a mitesszerek pattanássá alakulhatnak. Fontos a rendszeres arctisztítás: minden reggel, és este alaposan mossuk meg a bőrt, hogy megelőzzük a pattanásokat.

Az egészségtelen életmód is okozhat bőrproblémákat. Például a dohányzás, a túlzásba vitt alkoholfogyasztás, és a stressz is pattanások kialakulásához vezethet. A táplálkozás is befolyásolhatja a bőrünk egészségét, kinézetét. A tejtermékek, és a gyors felszívódású, magas glikémiás indexű élelmiszerek – mint a csokoládé, vagy a sütemények,- növelik az inzulin kiválasztódását, ami bőrproblémákat okozhat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alap sminkkészlet, VEDD :)

Amikor egy kislány elkezd hölggyé válni, elkezd élénken érdeklődni a téma iránt, ez természetes, hisz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük