Kezdőlap » Betegségek » Mi okozhat vizelési problémákat gyerekeknél

Mi okozhat vizelési problémákat gyerekeknél

Számos oka lehet, de közülük igen kevés tartozik a szervi betegségek sorába. Azoknak ugyanis egyéb tünetei is vannak (pl. a beteg nem tudja visszatartani a vizelést nappal sem). Az éjjeli ágybavizelés az esetek többségében idegi megrázkódtatás, szorongás, érzelmi okok következménye. Vannak olyan helyzetek, amelyek annyira felkavarják a kisgyermeket, hogy öntudatlanul legszívesebben csecsemő lenne. Előfordult, hogy egy hároméves gyermek, aki már 6 hónapja szobatiszta volt, újra ágyba vizelt, amikor nyárra, szüleivel együtt másik lakásba költöztek.

Örült ugyan az új környezetnek, de tudat alatt mégis honvágya volt. Amikor a londoni gyermekeket vidékre telepítették a bombázás elől, a második világháború idején, távol a szüleiktől és családi környezettől, az ágybavizelés általános jelenség volt, még serdülők közt is. Gyakori ez a jelenség a gyermek otthonokban és árvaházakban is; de előfordul valamely izgalmas élményt követően is; pl. születésnapi uzsonna vagy cirkuszlátogatás után.

A leggyakoribb alkalom, amely az ágybavizelést kiváltja, a kistestvér születése. Nem szabad elfelejteni, hogy ilyenkor a gyermekek nem szándékosan vizelnek be, hiszen mélyen alszanak. Tudat alatti énjük kerekedik felül éjjel, ez jut kifejezésre álmainkban is. Az ágybavizelés gyakran éppen akkor fordul elő, ha a gyermek azt álmodja, hogy szorult helyzetben van és nem tud magán segíteni. Az ágyba vizelő gyermek, akit túlságosan izgat vagy éppenséggel elkeserít az új baba érkezése, sokszor azt álmodja, hogy maga is kisbaba még, eltévedt és keresi az édesanyját, aki ugyanolyan szeretettel pelenkázza, eteti, gondozza őt, mint régen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük