Kezdőlap » Látnivalók » Mi Nagy-Britannia történelmi múltú látványossága? – A Coventryi Székesegyház

Mi Nagy-Britannia történelmi múltú látványossága? – A Coventryi Székesegyház

A II. világháború kezdetés, 1940 novemberében 40ezer német gyújtóbomba és 500tonna nagy erejű robbanószer lángja pusztította el Coventry városát és középkori székesegyházát. A város történetének a legsötétebb mozzanatából született meg az új székesegyház, amely a pusztításon és kétségbeesésen győzedelmeskedő emberi szellem jelképe lett.

Az új épület és a régi romjai között nagy, nyitott csarnok jelzi az összetartozást. A két részkiáltó ellentétet képez: az új erőteljes, életerőt sugároz lapos tetejével és tömör kőfalaival, a régi csak kiégett üres burok. Díszes gótikus tornya épen, szárnyal a magasba, de a templom külső falain kívül alig maradt meg egyéb.
1940. november 14.-én hideg és holdfényes éjszaka volt.

Este 7 óra tájban a város csendjét fenyegető légiriadó-szirénák és baljóslatúan zúgó repülőgép motortok zaja törte meg. Coventry lakói 10 percen belül a „totális háború” példa nélkül álló rémségbe csöppentek. A vijjogó szirénázás és az izgatott keresgélő fényszórók villogása közben a német Heinkelek világító rakétákat dobtak el irányzékként a Junkers-88-as bombázók számára. Hamarosan pokollá vált a város, beszakadt tetőkkel és törmelékké zúzott falakkal. Néhány óra alatt megsemmisült a századokon át zavartalan angol történelem egy szakasza.

Már a bombázást követő reggelen határozat születette az új székesegyház felépítésére, de csak 16 évvel később, 1956-ban került sor az alapkő lerakására.

A Keresztelőkápolna ablakának színes üvegein át beömlő aranysárga fény a gonoszság fölött diadalmaskodó reményt jelképezi.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük