Kezdőlap » Látnivalók » Mi Nagy-Britannia rejtélyes helye? – Stonehenge

Mi Nagy-Britannia rejtélyes helye? – Stonehenge

A brit történelem távoli, ködbe vesző időszakára nyúlik vissza a szász nevén Stonehenge-ként ismert, kísérteties, szürke álló kövekből formált kör, a nyitott, mészkő, dombvidékkel övezett Salisbury-fennsíkon. A rejtélye emlékmű éppoly ősinek számított a rómaiak szemében, mint az ő koruk romjai a XX. században. A köveket körülbelül 4 ezer évvel ezelőtt állították fel, bár a helyet már ezer évvel korábban is látogatták. Sonehenge régészek, írók, művészek, és misztikával foglalkozók érdeklődését keltették fel. Évente ezrével keresik fel a kíváncsi utazók. Elszórt temetkezési halmok és tanyák térségének drámai súlypontjaként emelkednek gondosan faragott, elrendezett, és összhangot alkotó, súlyos trilithonjai.
A britek számára a nemzeti érzés részévé váltak, a kövek, amelyek felidézik a június végi napfelkeltéket vigyázó ősöket, a fehér ruhás druidákat és az őskori csillagászatot. Geoffrey of Monmouth írt először a Stonehenge-ről, és az „Óriások táncának” nevezi. A népi hitvilág a hagyományokba ugyanis kővé dermedt táncosok gyűrűjének tartja a kőköröket. Stonehenge hatalmas trilithonjai vállvetve táncoló óriásokra emlékeztethetnek.
Geoffrey azt írta, hogy Merlin, a varázsló „gépek” segítségével hozta ide a köveket Írországból brit tömegsír megjelölésére. A történetben lehet egy szemernyi igazság, mivel a nagy műhöz használt két kőfajta, kékes színű dolerit és a szürkés homokkő közül a dolerit-et a délnyugat-walesi Preseli-hegységből hozták. Összesen 80 darab egyenként 4 tonnás súlyú kőből áll a Stonehenge.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük