Kezdőlap » Álláskeresés » Mi a munkaszerződés?

Mi a munkaszerződés?

Amikor munkába állunk, az egyik első lépés a sikeres kiválasztási folyamat után, hogy munkaszerződést írunk alá. Ez jogi kapcsolatot teremt köztünk, mint munkavállaló és a munkaadó között. Ezt egy magas szintű jogszabály, a Munka Törvénykönyve szabályozza. Persze vannak helyi, céges szintű szabályok, amiket az úgynevezett kollektív szerződésben fektetnek le.
A legfontosabb pontok, amiket minden munkaszerződés tartalmaz és tartalmaznia is kell: a munkavállaló adatait, a munkakörét, a bérezést, a munkavégzés helyét és a munkaviszony időtartamát. Ez alapján köthetünk határozott és határozatlan időre szóló munkaszerződést. Határozatlan esetében nem jelölik meg, hogy a munkaviszony mikor szűnik meg. A határozott időtartamú szerződés viszont magában foglalja, hogy mettől-meddig fog fent állni a munkaviszony. De az az időtartam nem haladhatja meg az öt évet. Általában szezonális munkák során kötnek ilyet, vagy ha egy átmenetileg távol lévő dolgozó helyére keresnek munkaerőt. Amint az illető egy nappal is tovább dolgozik, mint a szerződésben előírt időpont, a szerződés automatikusan átalakul határozatlan idejűvé.
Az új munkaerő általában próbaidőn van az első időszakban, maximum 3 hónapig, de minimum 30 napig. Kivételes esetben ennél rövidebb időszakban is megállapodás születhet. Próbaidő alatt azonnali hatállyal bármelyik fél felbonthatja a szerződést következmények nélkül.
Mit vigyünk magunkkal a szerződés aláírásakor? A személyes iratokon kívül a társadalombiztosítási igazolást, az előző munkaviszony megszűnéséről szóló igazolást.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

7 tipp, hogyan vészeljük át a munkanélküliséget

Habár a munkanélküliség nem túl könnyű eset, hiszen az anyagi terhek miatt könnyedén pszichésen is …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük