Kezdőlap » Karácsony » Mi mindenre jó a sütemény karácsony környékén?

Mi mindenre jó a sütemény karácsony környékén?

Az évnek ebben az időszakában szinte sütiből áll a világ. Ha nagyon szeretünk sütni és sok receptet kipróbálni, akkor érdemes minél változatosabban felhasználni a végtermékeket.
A sütemények első és legfontosabb hasznosítási módja: megenni őket. Egészen biztos, hogy ez lesz a sorsa az összes krémes-kencés változatnak. A száraz típusok viszont, mint a kalácsok és kekszfélék már mások. A kekszek szinte bármeddig elállnak, a kalácsokat viszont mindenképp frissen kell elajándékozni, ha erre szánjuk.
Lehet például belepakolni őket díszes üvegbe, vázába, dobozba, mikulás-zacskóba, és így tovább. Ha a keksz darabokat dióval, mandulával vagy színes tésztával díszítjük, kifejezetten mutatós lesz a végeredmény.
Aztán lehet a süteménybe is pakolni. Tulajdonképpen a mézeskalács is átalakítható más formákra, például kis kincses dobozt ragaszthatunk belőle. Kaphatóak már olyan díszítő mázak a boltokban, melyekben négy tubusban négy különböző fecskendős cukormáz van. Az ilyen dobozok részletes, kicsit arabos díszítéséhez tökéletesek.
Kalácsból viszont nem csak a mézest ismerjük, hanem kelt tésztából különféle ízesítéssel csodás fonott kalácsokat is lehet készíteni. Ha ezeket kör alakban sütjük meg, tökéletes alapot kapunk egy adventi koszorúhoz.
Más módon is lehet díszíteni süteményekkel, főleg a kekszfélékkel, és persze mindenki ismeri a habcsókkarikákat is. Ha a keksz tésztáját úgy vágjuk ki, hogy középen lyukas legyen, például nagyobb és kisebb csillag alakú tésztaszaggatót használunk egymás után, akkor a sütemény közepén lévő lyukat kitölthetjük színes „üveggel”.
Ehhez nincs szükség másra, mint bolti keménycukorkára, lehetőleg többféle színben. A kibontott keménycukrokat tegyük zacskóba és klopfolóval törjük apró szeműre. Ha a sütemény megsült, húzzuk ki a sütőből és a kis ablakokba kávéskanállal töltsünk keménycukorka törmeléket, majd toljuk vissza fél percre. Ez idő alatt a cukor megolvad, szétfolyik és kitölti az ablakocska helyét. Csakis teljes kihűlés után emeljük ki a süteményt a tepsiből, különben szétfolyik az cukorüveg. Olyan helyen akasszuk föl, ahol maximum 10 fok van, melegebb helyen a cukor nagyon lassan megolvad és lecsöpög.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük