Kezdőlap » Ünnepek » Mi a Mikulás története?

Mi a Mikulás története?

A Mikulást minden nemzet ismeri, csak mindenhol másképp nevezik. Itthon Mikulásnak és Télapónak, Amerikában és Kanadában: Santa Claus, Angliában: Father Christmas, Brazíliában és Peruban: Papa Noel, Dániában: Sinter Klaas, Finnországban: Joulu Pukki, Franciaországban: Pere Noel, Hollandiában: Krestman, Japánban: Jizo, Kínában: Shengdan Laoren, Marokkóban: Black Peter, Németországban: Christindl, Norvégiában: Julenissen, Olaszországban: Befana vagy Babbo Natale, Oroszországban: Gyed Moroz, Spanyolországban: Papa Noel, Svédországban: Jultomtem, Görögországban: Nikolausz. A Mikulás valójában szent Miklós püspök volt, akinek tényleg hosszú szakálla volt. Az egész életét arra szentelte, hogy jócselekedeteket hajtson végre. Vörös palástja volt és csendben járta a várost, ahol serényen adakozott a szegényeknek, mindenki azt kapta, amire szüksége volt.

December 5.-én este látogat meg bennünket a Mikulás és a szépen megtisztított bakancsunkat megtömi finomságokkal, másnap pedig megemlékezünk szent Miklós püspökre, aki a szegények megsegítője volt. A legenda szerint egy szegény embernek három lánya volt, akiket sajnos a megfelelő hozomány hiányában nem tudtak férjhez menni, így az várt rájuk, hogy egyedül maradnak. Miklós püspök úgy döntött, hogy segít rajtuk, de ezt titokban tette.

Az éjszaka alatt egy-egy arannyal teli erszényt tett a szegény ember ablakába. Valakik szerint ezt három egymást követő éjjel, mások szerint pedig három egymást követő évben tette meg. A harmadiknál zárva volt az ablak, így Miklós felmászott a tetőre és a kéményen keresztül dobta le nekik a harmadik adag aranyat. Eközben a harmadik lány éppen akkor akasztotta fel száradni a harisnyáját és az arany pont belehuppant abba a harisnyába. Aztán mindkét változat szerint az apa meg akarta köszönni a jótevőnek az adományt, de Miklós püspök azt mondta, hogy egyedül Istennek tartotok köszönettel!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük