Kezdőlap » Nyaralás » Mi Mallorca legszebb épülete?

Mi Mallorca legszebb épülete?

Aki már járt Mallorca szigetén és látta Palma város katedrálisát, az soha nem felejti el monumentális építészeti csodát. Közismertebb nevén a “Le Seu” a mallorcai építészet ékköve. A gótikus építény múltja egészen a 13. századig nyúlik vissza, amikor a keresztények vették át a hatalmat a sziget felett az araboktól. I. János spanyol király emeltetett emlékhelyet Szűz Mária és az arabok elleni győzelem tiszteletére. A mai katedrális 1300 körül kezdett épülni. Nagyon lassan épült, elsősorban adományokból, és végül 1601-re, a reneszánsz ideje alatt készült el.

A legnagyobb probléma a boltozatokkal volt. Többször is leszakadtak, azért olyan hírességeket kértek fel a tervezésükre és kivitelezésükre, mint Juan Bautista Peyronnet és Antonio Gaudí. Utóbbi három évig tanulmányozta az épületet, és csak utána ismertette a terveit. A katedrális magassága 44 méter és közel 1000 négyzetkilométeren terül el. A hatalmas rózsablakain beszűrődő csodálatos fényjáték után nevezik a “Fény katedrálisának” is. A három hatalmas homlokzatból a keleti a legmodernebb és építészetileg a legszebb.

A Palma tengerpartjára néző homlokzat csodálatos gótikus stílusban épült, melyben a vízszintes formák dominálnak. Itt található továbbá a Mirador kapu, mely a legszebb a katedrális bejáratai közül. Az épület nyugati részén található a fő homlokzat. Az 1851-es földrengés a nagyobb részét elpusztította, így egy évvel később neogótikus stílusban építették újra Peyronnet tervei alapján. Az északra néző homlokzat az Almonia nevet viseli. A katedrális csodálatos látványt nyújt Palma látképében, és a szigetre érkező turisták méltán első számú célpontja.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hová menjünk nyaralni ? Catania

Catania- egyedülálló kikötő, a második legnagyobb város Szicília keleti partján, lábánál található az Etna. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük