Kezdőlap » Látnivalók » Mi London legismertebb szobra?

Mi London legismertebb szobra?

London legismertebb, legkedveltebb szobrának, az Erósz-szobornak és szökőkútjának története nem egyöntetű tetszésnyilvánítással kezdődött. Bírálták csúnyaságáért, az alatta levő medence kicsinek bizonyult a folyóvíz mennyiségéhez képest, így sokszor vizesek lettek a járókelők. A szökőkút a zseniális szobrász, Alfred Gilbert (1854-1934) alkotása. A szobor alumíniumból készült, amely akkor még új anyagnak számított. A szárnyas férfialakot nem a görög szerelemisten népszerűsítésére szánták – bár a Picadilly Circus környéke a prostituáltak kedvelt helye -, hanem a jótékonyságáról híres filantróp politikus, Lord Anthony Ashley Cooper Shaftesbury emlékművének.

A fél lábbal a szökőkút tetején álló figura valójában a keresztény irgalmasság angyala. Íjával eredetileg a Shaftesbury Avenue felé célzott, csakhogy ez kissé nehezebb lett, miután az 1980-as években elköltöztették eredeti helyéről. A férfialak azonban távolról sem emlékeztetett egy angyalra, ezért ráragadt az Erósz név. Az emlékmű költségeit közadakozásból kívánták állni, de végül a szobrász kénytelen volt kifizetni a pénz nagyobbik részét.

Bár az alkotó nagy népszerűségnek örvendett, és sok megbízást kapott, csődbe ment és külföldre menekült. Magát a Picadilly Circust 1819-ben alakította ki John Nash építész. Az üzletekkel szegélyezett Regent Streetet és a Picadillyt összekötő, nyitott tér azóta jelentősen átalakult. Napjainkban London közepének tartják, és egyike a világ leghíresebb találkahelyeinek. Aki Londonban jár, annak kötelező belevetnie magát a szobor körüli emberforgatagba.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Festői szépségű fjordok

Sajnos keveseknek adatik meg, hogy Norvégiába repüljenek, pedig a meredek sziklafalak övezte smaragd öblöket mindenkinek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük