Kezdőlap » Esküvő » Mi legyen a nevem az esküvő után?

Mi legyen a nevem az esküvő után?

Amikor valaki házasodni készül, a menyasszonynak előbb-utóbb biztosan nekiszegezik a kérdést, hogy na és, mi lesz a neve az esküvő után? Míg régebben nem sok választási lehetőség volt a nevet illetően, addig ma már több változat közül szemezgethetünk.

Nem muszáj, példának okáért Németh Istvánnénak vagy Némethné Szabó Évának lennünk – mert ugye anno nagyjából ez a két opció jöhetett szóba. Szögezzük le, egyikkel sincs semmi baj, de a mai fiatalok ezeket elég ódivatúnak, „öregesnek” tarják. Bár a „-né” szócska felvétele napjainkig is az egyik leggyakrabban választott változat, kortól függetlenül.

Míg a férj teljes nevének felvétele ma már nagyon ritka. Talán azért is, mert kicsit úgy tűnik, mintha a feleség elveszítené önmagát: se a saját vezetéknevét, se keresztnevét nem hangoztatja. Ha valaki így mutatkozik be, hogy Németh Istvánné-nak hívják, többet tudunk meg a férjéről, mint róla magáról, gyakorlatilag azt se tudjuk, kivel beszélünk.

Elég népszerű az a verzió is, mikor a leendő feleség felveszi a saját vezetékneve helyett a férj vezetéknevét. Azok, akik ragaszkodnak a vezetéknevükhöz, vagy különleges vezetéknévvel bírnak, egész biztosan nem ezt választják. Inkább teszik ezt azok, akik a gyakoribb, hétköznapibb vezetéknevüket szívesen lecserélnék férjük egyedibb, különlegesebb nevére. Az Vagy szimplán azért vennék fel, hogy ezzel is az összetartozásukat erősítsék.

Ám van egy olyan megoldás is, mely manapság igen nagy népszerűségnek örvend, s mely nem érzékelteti azt, hogy a feleség alárendeli magát a férj nevének, melynél ugyanúgy megőrizheti önmagát, és átvehet valamit a férjétől, amitől igazán egyenrangú és összetartozónak tűnnek: ha kötőjelesen veszi a férj vezetéknevét és közben megtartja a sajátját is (lásd: Németh-Szabó Éva).
Bárhogy is döntsön az ember lánya, az a lényeg, hogy amit választ, azt neki tetsszen. Akár a saját nevét is megtarthatja, mindenféle változtatás nélkül is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan válasszunk menyasszonyi ruhát?

Amikor egy pár elérkezik az eljegyzéshez és megszületik az esküvő gondolata a boldogságuk nem ismer …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük