Kezdőlap » Betegségek » Mi különbözteti meg a bulimiát az egyéb étkezési zavaroktól?

Mi különbözteti meg a bulimiát az egyéb étkezési zavaroktól?

A bulimia definíciója több dologban is lehetővé teszi, hogy pontosan elkülönítsük a többi evészavartól – habár a határok időnként elmosódhatnak.
Tipikus evészavarnak minősül a bulimia mellett az anorexia nervosa. A különbség a bulimia és az anorexia között első pillantásra nem mindig felismerhető: közös a két betegség esetén az extrém félelem a hízástól, a fogyáshoz használt egyéni módszerek, mint az éhezés, diétázás, hányás, hashajtók, vízhajtók és étvágycsökkentő tabletták használata.
A bulimiával szemben azonban az anorexiás betegeknél nem alakulnak ki ismétlődő evésrohamok. Az anorexiában, kóros soványságban szenvedők – ahogy a betegség neve mutatja – általában kifejezetten alacsony testsúlyúak, mivel alig vagy egyáltalán nem esznek. A bulimia nervosában szenvedő betegek azonban gyakran normál súlyúak.
A binge evészavar (binge eating disorder, BED) a visszatérő falásrohamok jelenségében hasonlít a bulimiához. A betegek mindkét táplálkozási zavar esetén ismételten nagy mennyiségű ételt fogyasztanak el. A különbség a binge és a bulimia között abban áll, hogy az előbbi betegség esetén a falásroham pontos időbeli határait nem mindig lehet kijelölni. Ezenkívül a binge evészavarban szenvedők nem tesznek semmit a súlynövekedés megakadályozása érdekében, ezért gyakran túlsúllyal küszködnek.
A három evészavar meghatározásánál és megkülönböztetésénél tehát a testsúly mérése is sokat segíthet. Az alacsony testsúly anorexiás megbetegedésre utalhat, a normál testsúly bulimiára, míg a túlsúly binge evészavarra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen betegségek állhatnak a szokatlanul sűrű hasfájás mögött?

Szinte az a legsűrűbben előforduló fájdalom, amit nagyon sok minden kiválthat, nem minden esetben betegség …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük