Kezdőlap » Ünnepek » Mi kerüljön a nyuszi kosarába?

Mi kerüljön a nyuszi kosarába?

A gyerekneveléshez hozzátartozik a jutalmazás. Sokféleképpen lehet jutalmazni, mégis a szó hallatán mindenki ajándékra gondol. A jutalmazás elsősorban a szeretetből fakad. Szeretjük gyerekeinket és ezt jólesik kimutatni. A feltétel nélküli szeretet miatt akkor is megvesszük a kiszemelt ajándékot, ha a megelőző időszakban nem úgy viselkedett a gyermek, ahogy elvártuk tőle. ezért nem célszerű az ajándékmegvonással fenyegetőzni. Sokszor halljuk, hogy ha így viselkedsz nem hoz semmit a Jézuska, vagy a nyuszi.

Persze mindig meghozza az ajándékokat, ami nagyon helyes, mert szeretjük őket. Így az üres fenyegetés nem célravezető, sőt később sem fogja komolyan venni az ígéreteket és ő sem fogja felnőttként betartani. Így nem tanítjuk rá, hogy a tetteinek következménye van. Sokkal jobb megoldás, ha olyan dolgot helyezünk kilátásba, amit be is tartunk. Például, ha nem fogadsz szót, akkor hazamegyünk a játszótérről.

Ezt be tudjuk tartani és a gyerek érzi tetteinek súlyát. A jutalmazás másik oka a szeretet mellett a nevelés, megerősítjük a megfelelő viselkedést. Nagyon fontos, hiszen a harmonikus személyiségfejlődés alapja. Jutalmazás esetén ne essünk át a ló túloldalára, ugyanúgy a büntetésnél sem. Nem kell mindig tárgyi ajándéknak lennie, fontos a napközbeni dicséret, a közös játék.

Nem az a lényeg, hogy rengeteg játékot vegyünk a gyereknek, mert ez fárasztó is lehet számára. Inkább a meglévőkkel játszunk, tanítsuk meg hogyan tud velük játszani. A túl sok játéknak negatív hatásai is lehetnek. Nem vagy csak nagyon rövid ideig fogja élvezni az új szerzeményt, elveszti az érdeklődést.
Húsvétkor a közös készülődés, hogy egyedül készíthet tojásokat, egyedül teríthet a legnagyobb élmény. A nyuszitól kapott ajándékok legyenek lehetőleg egészségesek, legyen kevesebb, de az jó. Keressünk szabadtéri programokat, és töltsünk sok időt a szabadban.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük