Kezdőlap » Családi élet » Mi kerülhet a komposztba?

Mi kerülhet a komposztba?

Szinte minden családi háznál ismeretesek a komposztálás technikájának alapjai, de ez közel sem mondható el a lakosság teljes egészére, arról nem is beszélve, hogy gyakran városi legendák kereszttűzébe kerül ez az egyszerű és környezetbarát módszer, mellyel a természetes alapanyagból készült termékeket „tüntethetjük el”, amikor hulladékfázisba érnek.

Mi az, ami bekerülhet a komposztálónkba?

Régen erre a kérdésre sokkal könnyebb volt választ találni, ugyanis a hagyományos, magyar gazdálkodás keretei között az egyes termékek kevés mesterséges anyagot tartalmaztak, s szinte minden felesleges háztartási alapanyagot a komposztra lehetett helyezni. Az egyes anyagok csomagolásai pedig jellemzően nem egyszeri használatra voltak tervezve, mint napjainkban, hanem tartós, több évig funkcionáló daraboknak tekinthettük őket.

Jelenleg ezért némiképp módosult módszertan alapján komposztálhatunk, mint dédanyáink idejében, de a kiindulási pont változatlan: a komposztba kerülhet minden olyan alapanyag, amely természetes körülmények között lebomlik. Ennek megfelelően szinte az összes zöldség- és gyümölcshulladék, az ételmaradék (megfelelő elhelyezési technika mellett), de a növényi hulladékok, a könnyen bomló papírok, állatszőr és –toll, kis mennyiségben állati fekália is, sőt még a kávézacc és a tojáshéj (apró darabokra törve) is kerülhet tárolónkba.

Ezzel szemben ne helyezzünk nem lebomló anyagokat a komposztra (műanyaghulladék, üvegek, fémdobozok), bármit, ami fertőző vagy kártékony (beteg növényi részek, gyomnövények) és egyes fák leveleit, mert ezek mérgező vegyületeket bocsáthatnak a komposztba és nehezen kezdődik meg lebomlásuk (diófa, platán, gesztenye a legjellemzőbbek). Emellett kerüljük a vegyszerekkel kezelt anyagok komposztba helyezését vagy szorítsuk ezek mennyiségét alacsonyra (banán- és citromhéj).

Igyekezzünk rétegezni a hulladékot: egy-egy réteg növényi hulladék közé juttassuk vagy ezzel fedjük le az ételmaradékot, hogy elkerüljük a szaghatást és a kártevő állatok elszaporodását.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Idős apuka, egészséges gyerek?

A nőknek nem szabad túlságosan későn gyermeket világra hozni, a férfiak ezzel szemben akár 60 …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük