Kezdőlap » Ünnepek » Mi kerül húsvétkor az asztalra?

Mi kerül húsvétkor az asztalra?

Vallási ünnepeink bizonyos szempontból nagyon hasonlítanak egymásra. Ezek a nagy családi összejövetelek, rokonlátogatások, ajándékozás, és persze a nagy közös étkezések ideje. Minden ünnepünknek megvannak a jelképei, szokásai és természetesen a tipikus ételei. Az már más kérdés, hogy ragaszkodunk-e hozzájuk és ezeket a hagyományokat betartjuk-e vagy sem.
Vannak olyan ételek, amelyek a hagyományos húsvéti ünnepi asztalról nem hiányozhatnak. Főszerepbe a sonka, a tojás és a kalács, bárány, csirke kerül. Ezek mind szimbolikus jelentéssel bírnak, azért ezeket fogyasztjuk ilyenkor. Húsvétkor, a nagyböjtöt, a lemondással járó étkezést követő időszakban pedig érthető módon az ételek fontos szerepet kapnak.
A vasárnapi húsvéti reggeli hagyományosan főtt sonkából, főtt tojásból, szalonnából áll, amit kenyérrel és tormával és újhagymával (vagy retekkel, esetleg céklával) fogyasztunk. Ha nem hidegen, hanem melegen esszük a sonkát, akkor illik mellé a burgonyapüré, borsó -, lencsepüré.
A paraszti konyha rangos tésztaételének számít a kalács, amit ilyenkor készíthetünk fonott kalácsnak, diós, vagy mákos kalácsként is.
Mivel a húsvét egyik jelképe, ezért jellegzetes ételévé is vált a bárány. Változatos módon lehet elkészíteni: pörköltként, levesként, vagy egyszerűen szeletekként megsütve. A legjobb, ha finom húsú, fiatal bárány kerül elkészítésre, az minden formában zsenge és porhanyós, ízletes lesz, ami mellé illik a tepsiben sült burgonya, és mindenféle zöldséges köret.
Hétfőn a rántott csirke kerül előtérbe és az asztalra. Ez a nap már nem az ételek bűvöletében telik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan legyen egészséges az ünnepi menü?

A karácsony remek alkalom arra, hogy felrúgjuk a fogyókúránkat, általában ilyenkor az emberek többsége hajlamos …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük