Kezdőlap » Betegségek » Mi kell a jó látáshoz?

Mi kell a jó látáshoz?

Az emberi szem nagyon bonyolult és összetett szerkezet. Rengeteg funkciója van és számos módon el is romolhat. Ezek a romlások nagyon hosszú folyamatok, akár évekbe is telhet, hogy tüneteit észrevegyük. Fontos a rendszeres ellenőrzés, ahol kimutatják a még kezdődő stádiumban lévő betegséget, hogy eredménnyel kezelni tudják. A kor előrehaladtával elkerülhetetlen, hogy csökkenjen a látás erőssége és szemüveget kelljen viselni.

A mai világban ezt a romlást felgyorsítja a digitalizált technika. Ébredéstől, lefekvésig folyamatosan közelre és távolra kellene fókuszálni, eközben meredten bámuljuk a laptopot, a táblagépet vagy épp az okos telefont.
A szem hibáit a szemlencse képes korrigálni. Pici korban olyan jó a szemlencse, hogy akár 6-8 dioptriát is képes javítani. Ez a képesség egy egészséges embernél 40-45 éves korig működik, majd hirtelen észrevesszük, hogy az apró betűk már nem olyan élesek. Ezt egy jó szakember még tudja korrigálni.
Vannak akiknél elég idősebb korban az olvasószemüveg, mert a közelre illetve távolra látás jól működik. Azonban van akinél a komplex megoldást kell alkalmazni. Míg sokáig azok az emberek, akik távol- illetve rövid látáshoz is szemüveget használtak, kénytelenek voltak cserélgetni és két szemüveget cipelni magukkal, ma már ez megoldható egy eszközzel is. Az úgynevezett multifokális lencsék számtalan előnnyel járnak. Nyugodt, természetes látást biztosítanak és könnyű, folyamatos képalkotást tesznek lehetővé, még a technikai eszközök használata közben is.
Minden szemüveg készítéséhez elengedhetetlen a pontos, alapos szemvizsgálat. Mindig figyeljünk a jelekre, mert szemünk képes évekig alkalmazkodni, miközben megerőltetjük azt. A homályos látás, a fejfájás, a hunyorgás, az égő, szúró érzés vagy a kettős látás mind arra utalhat, hogy a szem erőlködik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük