Kezdőlap » Karrier » Mi kell ahhoz, hogy jó főnök legyen valakiből?

Mi kell ahhoz, hogy jó főnök legyen valakiből?

Van, akinek van. van, akinek volt. Van, akinek lesz. Mije? Főnöke. Mindenkinek van elképzelése a jó főnökről. Annak is, aki még sosem dolgozott. Előbb-utóbb fog, és akkor majd kiderül, hogy tényleg olyan-e a jó főnök, mint amiről „álmodott”. Mások maguk a főnökök. Egyesek a maguk uruk, most is, mindig is azok voltak, és talán sosem lesznek egy másik egyé beosztottjai. Elképzelései akkor is mindenkinek lehet róla.
Főnöknek lenni nem is olyan egyszerű. Azt is tanulni kell. Ez is egy szerep, ez is egy foglalkozás. Szerencsés az, akinek ösztönösen jó érzéke van ahhoz, hogy jó legyen ebben a szerepben. Ha nem, akkor is el lehet sajátítani a vezető pozícióval járó tudnivalókat. Léteznek erre tréningek, vezető-képzések, tanfolyamok.
Mindenkinek más az ideális főnök. Az viszont biztos, hogy a vezetőnek vezetni kell. El kell érni, hogy felnézzenek rá, hogy kövessék. Ehhez tisztelet kell. Tiszteletet csak úgy lehet kivívni, ha ő is tiszteli azokat, akiktől elvárja a tisztelet. Aki motiválni tudja a beosztottait, hogy azok teljes odaadással, lelkiismeretesen végezzék a rájuk bízott feladatokat. Aki kihozza a az emberekből azokat a képességeket, amik szükségesek a feladatok elvégzéséhez. Ehhez bizalom kell. És jó kommunikációs képességek.
A főnöknek példát kell mutatnia: ugyanolyan beleadással kell dolgoznia, mint bárki másnak, ha nem még jobban. A körülötte lévők nem fognak odaadóan dolgozni, ha nem látják a főnökön, hogy bizony ő is odateszi magát. Ahhoz, hogy lássák őt dolgozni, helyben kell lennie. Nem folyton távol, szem előtt kell lennie, elérhető távolságban, hogy komolyan lehessen őt venni.
A jó főnök megbecsüli az embereit. Ad a véleményükre, észrevételükre, és igyekszik is igazodni azokhoz. Jól kell ismerni a dolgozóit ahhoz, hogy feltérképezze, kiben milyen rejtett képességek vannak, és azokat miként aknázhatná ki, a vég érdekében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tanuljunk könnyen idegen nyelvet?

Idegen nyelvtudásra a legkülönfélébb okok miatt lehet szüksége az embereknek. Van, aki csak hobbiból tanul …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük