Kezdőlap » Látnivalók » Mi Kanada tömegközlekedési csomópontja?

Mi Kanada tömegközlekedési csomópontja?

Még a látványosságoktól megcsömörlött XXI. századi ember is hatalmasnak és pazarnak látja a torontói Union Station épületét: elegáns arányok ízléses díszkő burkolat és neoklasszicista formavilág jellemzi. Bár kevésbé ismert, mint New York-i rokona, a Grand Central Station, a torontóiak a város kapujaként tisztelik azóta, hogy 1927. augusztus 6-án Edward walesi herceg megnyitotta. Monumentális tömbje a York és Bay Street között található Front Street déli oldalán áll, annak a kornak az emlékeként, amikor a pályaudvar csarnokán áthaladó utasok a borbélyüzlet, sőt a fürdő szolgáltatásait is igénybe vették itt.

A hatalmas építkezést levezénylő építészek előnyben részesítették a neoklasszicizmusra jellemző monumentális arányokat, a drámaiságot, a racionális alaprajzi elrendezést. Gondosan megválogatták az építőanyagokat: a 260 méter magas homlokzatot indianai mészkővel burkolták, a bejárat széles kolonnájához – az egyenként 75 tonna súlyú és 12 méter magas 22 oszlophoz – bedfordi mészkövet használtak. A 80 méter hosszú előcsarnokot halszálkamintás márványból rakott padló, Zumbro kőből emelt belső falak és Pazar csempézett mennyezet gazdagítja. Hogy minél világosabb legyen a tér, utóbbit boltozatosan alakították ki. Az északi és déli fal ún. „Canadiana” keletről nyugatra haladva azon városok nevét olvashatjuk, amelyeket összeköt egymással a Canadian Pacific Railway és a korábbi Grand Trunk Railroad. Ötlete John M. Lyle építésztől származik, aki azt szerette volna, hogy a csarnok díszítése Kanadára utaljon.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük