Kezdőlap » Látnivalók » Mi IV. György legszebb hagyatéka?

Mi IV. György legszebb hagyatéka?

A Brightonban, Angliában található Royal Pavilion épülete IV, György extravagáns tervezésű palotája volt a tengerparton. Az 1750-es években kezdődött el az a folyamat, melynek eredményeképp a sussexi partvidéken található ismeretlen halászfalu, Brightelmstore az angol tengerparti üdülővárosok királynőjévé nőtte ki magát. Ekkor telepedett le itt dr. Richard Russell, és kezdte népszerűsíteni a tengeri fürdőzést és a tengervíz fogyasztását a jó egészség érdekében.

Tehetős rokkantak érkeztek ide kúrára, és 1783-ban a walesi herceg, aki később IV. György néven király lett, is idelátogatott, remélve, hogy enyhül a köszvénye. Kibérelt egy tanyaházat a tengerpart közelében, és 1787-ben Henry Holland építésszel tágas, klasszikus stílusú villát építtetett ide. 1815 és 1822 között a villát John Nash az indiai mogul építészet stílusában építette át a mitikus Kubla kán palotáját idéző minaretekkel és kupolákkal, indiai és kínai stílusú enteriőrökkel. A konyhában a szakácsok öntöttvas pálmafák közt dolgoztak, és amikor György király először lépett be itteni zeneszobájába, állítólag sírva fakadt örömében.

A királyi jelenlét bizonyos tekintélyt kölcsönzött Brightonnak, de Viktória királynő ízlésének már nem felelt meg a Pavilion, így elköltözött innen. A bútorok és berendezési tárgyak többségét Londonba vitette, és 1848-ban eladta az épületet a városi tanácsnak. A Pavilionban működött kórház, koncertterem, radarállomás, de állaga folyamatosan romlott. 1982-ben elkezdték a helyreállítását és a stílushűség jegyében sok eredeti berendezési tárgyat vissza- vagy kölcsönkaptak a királyi családtól.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük