Kezdőlap » Betegségek » Mi is az az álomkór?

Mi is az az álomkór?

Az álomkór egy igen érdekes nevű betegség, amely elsőre nem is tűnik igazán veszélyesnek és nem nagyon kapja fel az ember a fejét a szó hallatán. Ez azért van, mert az álomkór valójában Európában nem fenyeget minket, azonban ha már Afrikába utazunk és ott is Kelet vagy Nyugat Afrikát látogatjuk meg igencsak számolnunk a betegség kialakulásának lehetőségével.

Az álomkór nevezetű betegséget két féle cecelégy terjeszti, amelyek csípés útján juttatják a kórokozót az ember szervezetébe. Naponta nagy átlagban százan halnak bele a betegségbe, így igencsak nem lebecsülendő a súlyossága. Európában csak behurcolt esetekkel találkozhatunk, ezek a cecelégy fajták a mi kontinensünkön nem találhatóak meg.

A cecelégy csípése szinte észre sem vehető, nem fájdalmas, így a beteg csak később figyel fel a csípésre, amely akkorra már duzzadt, fájdalmas és piros. Az első fázisban, 1-4 hét alatt a kórokozók ellepik a szervezetet, lázat, fejfájást, test-szerte nyirokcsomó duzzanatot okoznak. A második fázisban a kór a központi idegrendszert támadja meg, amely mellett vérszegénység és hormonzavar is megjelenik. Ezt követően megjelennek az álomkór tipikus tünetei, a beteg aluszékony lesz, közönyössé válik, nem táplálkozik megfelelően.

Az álomkórnál két típust különböztetünk meg: van a gyors lefolyású, amelynél a halál egy éven belül bekövetkezhet szívelégtelenség miatt, a másik típus lassabb, két-hát évig is tarthat, amely során a pácienst nappali alvási kényszer gyötri, melynek nem tud parancsolni, egyre többet alszik, míg végül kómába esik.

Az álomkór megállapítása után mindenféleképpen kórházi kezelésre van szükség, ahol gyógyszeres kúrával veszik elejét a betegség lefolyásának. Rossz hír, hogy aki Afrikába készül nem védekezhet konkrétan erre a betegségre, az álomkór ellen nincs védőoltás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezeljük a lázat?

A láz egy olyan tünet, mely akkor lép fel, mikor a szervezetünk védekezik egy kóros …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük