Kezdőlap » Internet » Mi is az a tumblr?

Mi is az a tumblr?

Rengeteg felületen láthatjuk, hogy egy-egy kép forrása a tumblr., vagy éppen rengeteg vicces vagy éppen nagyon menő blog címében fityeg ott a kis a .tumblr.com utótag. De mi is ez a tumblr és miért ilyen népszerű?

A történet 2007-ben kezdődött New Yorkban, az ötlet pedig David Karp és Marco Arment fejéből pattant ki. A honlap lényege a minél egyszerűbb kezelés és minél felhasználóbarátabb felület. A kezdőoldalon, a bejelentkezésnél általában egy-egy grafika vagy fénykép látható (inkább a grafika jellemző), azonban az ún. „Dashboardban” már tisztán látható az egyszerű felület koncepciója, az oldal minimalista kék-fehér, nagyon jól átlátható, semmi giccs.
Na de lássuk a farbát: mire is való tulajdonképpen ez az oldal? Azt eddig már megtudtuk, hogy hogy és milyen módon született, de ha használni akarjuk, nem árt tudni, miről is van szó. Tulajdonképpen a tumblr. lényege icipici, ún. „microblogok” létrehozása, melyen megoszthatunk képeket, videókat, hangfelvételeket, vagy ugyanúgy, mint a „normális” blogok esetén, a saját gondolatainkat is közzétehetjük, követhetjük mások bejegyzéseit, közzétehetünk sajátokat, tematikus blogokat hozhatunk létre, és akár népszerűvé, híressé is válhatunk- erre már volt precedens, valamint inspirálódhatunk más blogok szerzőitől, tanulhatunk tőlük, ötletet gyűjthetünk, megoszthatjuk, azaz reblogolhatjuk, amit érdekesnek találunk.

És miért jó és miért szeretik ennyien ezt az oldalt? Amit már eddig is kifejtettem: egyszerű. Nem kell webprogramozónak lenni a kezeléséhez, nem kell tudni hozzá bonyolult programnyelveket, egy-két kattintással beállíthatók.

Inspiráló. Bármilyen témában találhatunk microblogokat, legyenek azok cuki kisállatok, művészet, otthon, tényleg bármi. Ötleteket gyűjthetünk, melyeket aztán felhasználhatunk egy-egy barkácsolás alkalmán, vagy beleszőhetjük az új művészeti projektünkben.
Nem utolsósorban pedig szórakoztató: megoszthatjuk a szövegeinket, rajzainkat, grafikáinkat és tucatnyi vicces és hasznos kis microblog található, amivel garantáltan le tudjuk kötni magunkat.

Tumblr-re fel hát!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan találjunk az interneten külföldi levelezőtársakat?

Az internet rendkívül hasznos dolog, ha figyelünk veszélyeire akkor biztonságosan juthatunk róla információkhoz, szórakozhatunk vagy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük