Kezdőlap » Látnivalók » Mi ihlette az Egyesült Államok himnuszát?

Mi ihlette az Egyesült Államok himnuszát?

A Zászlóház a marylandi Baltimore egyik legrégibb épülete: 1793 táján emelték, a város fellendülése idején. Az ingatlant gondosan megőrizték, számos eredeti részletével és bútorával, de nem architektúrája teszi fontossá, hanem azok az események, amelyekre szerény falai között került sor. Mary Pickersgill zászlókészítő özvegyasszony varrta az Egyesült Államok nemzeti lobogóját, amely 1814-ben a MacHenry-erőd felett lobogott az 1812. évi brit-amerikai háború idején.

Mint az közismert, ez a hatalmas lobogó ihlette Francis Scott Key Star Spangled Banner („Csillagos lobogó”) című költeményét, amely az Államok nemzeti himnusza lett. Maryt az édesanyja tanította meg a zászlókészítésre, és 1807-ben költözött a zászlóházba édesanyjával és a leányával, ahol zászlóvarró műhelyt rendezett be: selymet festett, zászlókat tervezett és varrt. Ebből tartotta el a családját, és 1820-ra már elég pénzt keresett ahhoz, hogy megvásárolja a házat, amelyet eddig csak bérelni tudott.

Mary minden tekintetben különleges asszony volt. 1813-ban zászlókészítőként megalapozott hírnevének köszönhetően őt bízták meg a hatalmas nemzeti lobogó elkészítésével: ez a 9 méter széles és 12 méter hosszú zászló ma a Smithsonian Institution Amerikai Történeti Nemzeti Múzeumában látható. Mary Pickersgill egészen 1857-ben bekövetkezett haláláig a Zászlóházban élt, amelyet 1927-ben nyitottak meg a nyilvánosság előtt. Különleges bepillantást nyújt a XIX. század életébe, és híven dokumentálja, milyen szerény körülmények között született meg az Egyesült Államok világhírű nemzeti lobogója.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi St. Louis jelképe?

A Gateway Arch a Jefferson Nemzeti Emlékpark része, a Mississippi folyó partján, St. Louis városában, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük