Kezdőlap » Egészséges életmód » Mi áll a hajhullás hátterében?

Mi áll a hajhullás hátterében?

Mindenkinek hullik a haja nap, mint nap. Ezzel nincs is semmi baj, teljesen természetes jelenség, egészen addig, amíg gyanúsan nagy mértéket nem ölt. Amíg napi kb. 50-80 száz szál hajszálat veszítünk, addig nincs ok az aggodalomra. Hiszen a hajunk fokozatosan újratermelődik, újranő a kihullott szálak helyén is.
Tavasszal és ősszel tapasztalhatunk fokozott hajhullást. Ősszel azért, mert nyáron a haj több vitamint kapott, gyorsabban nőtt, és ahogy fogy az utánpótlása, a haj egy kicsivel egészségtelenebb lesz. Tavasszal pedig épp azért, mert egész télen sapka fedte, nyirkos, fülledt környezetben voltak a hajhagymák, és alapvetően kevesebb vitaminhoz jutottak hozzá.
Ha fokozódó hajvesztést tapasztalunk, ha több szál marad a fésűn a megszokottnál, akkor sem kell egyből a legrosszabbra gondolni, és előre rettegni a kopaszságtól. De ez egyben intő jel is, oda kell rá figyelni. A hajhullásnak számos veszélytelen oka is lehet, és a folyamat könnyen visszafordítható. Egyéb esetekben valamilyen betegség előjele is lehet.
Férfiak és nők esetében is állhat a folyamat mögött hormonális változás. Az köztudott, hogy az öregedés velejárója, hogy a haj hullani kezd, és ez mögött a hormonok állnak. Csak úgy, mint a terhes nők, és szülés utáni nők esetében, amikor szintén a hormonális változások okozzák.
Ha nem a hormonok, vagy a genetika okozza a hajhullást, akkor a hátterében állhat a stressz, feszültség, fertőzés, új gyógyszer szedése (ami ilyen mellékhatást okoz), túl szoroz frizura, és általános vitaminhiány. Mindig gondoskodjunk róla, hogy a szervezetünkbe vigyünk be elég A, B, C, E vitamint, és pótoljuk a vas, réz, cink készleteinket is. Ezek egy betegség leküzdése után bekövetkezett hajhullás után is segítenek regenerálódni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük