Kezdőlap » Látnivalók » Mi Guatemala érdekessége? – Tikal

Mi Guatemala érdekessége? – Tikal

Hatalmas vad őserdők, és mocsaras területek borítják Guatemala Peten kerületének több mint 36 négyzetkilométernyi részét. Valószínűtlennek tűnik, hogy ezen a helyen egykor kifinomult és pompás civilizáció virágzott. A jaguárok, ocelotok, párducok, pumák és vaddisznók még mist is cirkálnak a kusza gyalogösvényeken, bár megfogyatkozott számban. Óriási ceiba-, mahagóni-, sabadillafa, spanyol cédrus-, és pálmafák törnek 40 méter magasra, ágaik tömör smaragdzöld mennyezetként borulnak fölénk.
A zöld lombozat sűrűjében napközben felvillannak a szivárványszínű kolibrik, tarka papagájok és a porszemcsék. Ám ha az éjszaka közeleg, ősi homályba húzódik vissza az őserdő világa, csak az üvöltő majmok hangja töri meg a csendet.
A XIX. század közepe táján a féktelenül dús területen egy magas fejlettségű civilizáció különleges, őserdő borította emlékműveire, épületeire találtak rá a felfedezők. Meglepő látványban volt részük; feltornyosuló piramisok rejtőztek a fák, liánok, moha, zuzmó, és páfrány zöld takarója alatt. – az egyik 60 méternél is magasabb volt -, többszintes palota együttesek, templomok közterek és domborműves sírkövek bukkantak elő.
A felfedezők Tikalt találták meg, a maják legnagyobb és legpompásabb városát, amely Kr.e.100 és Kr.u. a IX. század vége között virágzott. Tikal középpontja körül több tízezer emberélet. Magas szervezettségű és műveltségű társadalmat alkottak, mely kedvezett a festészetnek, szobrászatnak, az írás tudományának, és a csillagászatnak is. Építészetük az ősi Amerika csodájának számít.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük